8. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised otsetoetused toob üleminekuaasta?

Uue rahastamisperioodi 2014–2020 tähtsamad õigusaktid polnud keeruliste läbirääkimiste tõttu õigeks ajaks valmis  ja nii tekkis vajadus 2014. aasta kui üleminekuaasta.

Uue rahastamisperioodi 2014–2020 tähtsamad õigusaktid polnud keeruliste läbirääkimiste tõttu õigeks ajaks valmis  ja nii tekkis vajadus 2014. aasta kui üleminekuaasta järele.

 Mida see tähendab Eesti jaoks?

Järgmisel aastal tuleb kasutusele uus eelarve otsetoetusteks, mis tähendab EList Eestile tulevate vahendite suurenemist 2013. aastaga võrreldes 110 miljoni euroni ehk ca 9% võrra. See tähendab ühtse pindalatoetuse  ja piimasektori eritoetuse (kuni 100-pealiste piimakarjade toetus) jätkamist.

Üleminekutoetuste jätkamine (lisatoetused riigieelarvest) – kuigi vähendatuna 80% tasemele tänavusega võrreldes – on Euroopa Liidu poolt lubatud, kuid sõltuvad riigieelarvest eraldatud vahenditest. Riigikogus menetletavas järgmise aasta Eesti riigieelarves selleks tänase seisuga vahendeid eraldatud ei ole.

Lõplikke ja avalikustatud õigusakte veel ei ole.

Uuel perioodil on olemas n-ö põhitoetus ja väiksemad toetused, mida liikmesriikidel on võimlik rakendada. Näiteks on Eestil võimalik uuel aastal rakendada nn ümberjaotavat toetust ehk maksta täiendavat toetust mingi hulga toetusaluste hektarite eest. Kas seda Eestis rakendada või mitte, arutelud alles käivad.

Teine võimalus, mis juba 2014. aastal võib rakenduda, on 2003. aasta referentsi kaotamine seoses põllumajandusmaaga. See tähendab, et PRIA registrisse saaks kanda ja toetust võiksid saama hakata ka need heas korras põllumajandusmaad, mis on kasutusse võetud hiljem kui 2003. a  ja toetusaluse maa pindala suureneb. Kui referentsi kadumine osutubki võimalikuks juba 2014. a (algselt kavandati seda teha 2015.a), siis tuleb maade deklareerimine korraldada planeeritust varem – järgmise aasta esimeses pooles. Põllumajandusministeerium ja PRIA teevad kõik endast oleneva, et keegi siis rongist maha ei jääks ning soovijad saaksid oma maad deklareeritud.

Kõik eelpool toodu peaks saama lõpliku kinnituse ja muutuma seadusandlikuks aktiks 2013. aasta detsembrikuu jooksul. Seejärel valmistame ette siseriiklikud määrusemuudatused ja alustame kõigi potentsiaalsete toetusetaotlejate teavitamist uutest võimalustest.

 

Autor: Mai Talvik

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960