Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saidafarm avas pidulikult uue lüpsilauda

17. aprillil toimus Lehetu külas pidulik lauda avamispidu – valmis sai Saidafarmi uus vabapidamislaut. Saidafarmi uus laut on mõeldud 180 mahelehmale.

Lauda avamist olid tulnud vaatama head sõbrad ja koostööpartnerid. Lisaks laudale said kõik vaadata ka seda, kuidas Saidafarmis käib piimatöötlemine, sest farmist tulev piim liigub mööda torusid otse ettevõtte piimatööstusesse, kus sellest valmivad erinevad toorjuustud, kohupiim ja jogurt.

Saidafarmi juhi Juhan Särgava sõnul oli lauda ehitus kohustuslik nõude tõttu, mis keelab enam kui 20-pealiste mahepiimakarjade lõaspidamise ja lehmad tuli viia üle vabapidamisele. Selline vabapidamine oli ka Juhan Särgava unistuseks, vaja oli vaid leida soodsaim ja loomade heaolu silmas pidav lahendus. „Meil oli olemas vana laut, millel vahetasime ära katuse, ehitasime ümber sisustuse ja selle käigus on nüüd tagatud loomadele vaba liikumine,“ ütles Särgava. „Investeerisime 180000 eurot. Suuremad ehitustööd tegi ära Vormsi Ehitus OÜ, piirded ja väravad tegi Fesma Alu OÜ ja laudatehnika, 2x5 kalasaba-lüpsiplatsi HBR30, SCB sügamisharjad, AKD kettskreepersüsteemi, S22 jooturid ning Komprimat sõnnikueemaldusseadme, tarnis DeLaval OÜ.

Lauda esmased plaanid, lehmade ja seadmete asukohad joonistas peremees Juhan Särgava ise. DeLavali piirkonnajuhi Lembit Vavulski sõnul oli koostöö lauda planeerimisel põhjalik. „Kui projekteerimine peremees Juhani sõnul käis kanna peal liivale joonistades ja silma järgi pandi postid püsti, siis see nii lihtne ka ei olnud - Juhan joonistas ise kõik plaanid excelis ja peale pikki arutelusid läks töösse 17. variant. Oli palju planeerimist ja parima lahenduse otsimist,“ ütles Vavulsk. „Tegelikult ei saanud ma ikka päris ilma DeLavali abita, käisime koos ka erinevaid farme vaatamas ja kogemusi kuulamas. Minu soov oli teha laut ilma vahepiireteta ja see nõudis tõesti sisulist tööd, et saada parim lahendus,“ täpsustas Särgava.

Vaata fotosid lauda avamisest ja Saidafarmi piimatööstusest:

 

 

Saidafarm´i põhitegevusalaks on mahepõllumajanduslik piimakarjakasvatus ja piima töötlemine oma tööstuses. Kombinaatidesse nad piima ei müü. Omatoodangut - maitsejuustusid, kohupiima ja jogurtit -  realiseeriti 2012. aastal Eestis ca 150 kliendile. Toodangut eksporditakse ka Soome.

Juhan Särgava on Saidafarmi asutaja ja omanik 1992. aastast. Tänaseks on Saidafarm oma tootlikkuse poolest üks Ida-Euroopa suurim mahepõllumajandusettevõte, kus töötab 30 töötajat.

 

 

 

 

Juhan Särgava uut lauta näitamas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960