Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äsja sündinud kloonvasikas võib tulevikus aidata naisi viljatusravis

Möödunud teisipäeval aitasid Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli ja reproduktiivmeditsiini tehnoloogiate arenduskeskuse teadlased keisrilõikega ilmale transgeense lehmvasika. Kui vasikas õnnestub lehmaks kasvatada, võib tema piimast saadav ravim tulevikus aidata stimuleerida inimese viljakust.

Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi sigimisbioloogia osakonna juhataja ning teadusprorektor Ülle Jaakma kinnitas Tartu Postimehele rõõmsat sündmust. "Paar päeva tagasi saime uue ilmakodaniku, nime vasikal veel ei ole, vasikas tuli ilmale keisrilõike abil, kuna ta kaalus sünni hetkel 61 kg. Kloonvasikad kasvavadki lehma üsas suuremaks kui tavavasikad," täpsustas Jaakma.

Kõikvõimalike nakkusohtude tõttu kõrvalised isikud vasikat lähemate kuude vältel näha ei saa. Arstid ja hooldajad kontrollivad pidevalt noorlooma tervist, sest kloonvasikad on loomulikul teel sündinud veistest viirustele ja bakteritele oluliselt vähem vastupidavad.

Tulevikus lehmaks kasvanuna võiks vastne ilmakodanik lüpsta piima, millest saab eraldada inimese folliikuleid stimuleerivat hormooni.

Loe kõigest pikemalt SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960