Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaelu mitmekesistamiseks soovib toetust 362 mikroettevõtjat

Mikroettevõtjad soovivad teha investeeringuid brutomaksumusega üle 135 mln euro. Kokku laekus PRIAsse 362 taotlust.

Maaelu mitmekesistamise investeeringumeetme esimene taotlusvoor lõppes 20. aprillil.  288 taotlust esitasid mikroettevõtjad, kes tegutsevad väljaspool põllumajandussektorit, 74 laekus põllumajandustootjatelt. Mõlema puhul peab kavandatav projekt hõlmama tegevusi väljaspool tavapärast põllumajandustootmist, et luua maal täiendavaid töökohti, pakkuda vajalikke teenuseid, võimalusi kohaliku toodangu töötlemiseks ja müügiks jne.

Taotlusi laekus kõigist maakondadest, kõige rohkem projekte soovitakse toetuse abil ellu viia Tartumaal (51) ja Saaremaal (41). Tegevusvaldkondi, millesse tahetakse investeerida, on väga palju: mitmesuguste töökodade, teeninduspunktide, käsitööettevõtete rajamine ja seadmetega varustamine, päikese- ja tuuleenergia tootmine, töökojad ja seadmed puidu ja metalli töötlemiseks, kohvikute, kaupluste, spordi- ja tervisekeskuste ning majutusasutuste  ja maaturismi arendamine, loomakliinikud ja ratsatallid, iluteenuste pakkumine ja palju muud. 14 taotluses soovitakse toetust rändkaupluste soetamiseks ja sisustamiseks, mitu neist tahetakse toimima panna ka kohvikuna.

Toetuse maksimaalne suurus ühe taotleja kohta alanud programmperioodil on 150 000 eurot. Toetust antakse 15-40 protsenti toetatava tegevuse abikõlbliku kulu maksumusest, vajalik on ka omaosalus. 2015. aastal on toetuste määramiseks põllumajandusettevõtjatele eraldatud 5,1 miljonit eurot ja mittepõllumajanduslikele ettevõtjatele 11,9 miljonit eurot.

Kuna toetusesoove on eelarvest oluliselt rohkem, tuleb PRIAl toetuste määramisel aluseks võtta nõuetekohaste taotluste hindamise tulemusel moodustuv paremusjärjestus. Eelarve piires saavad toetuse rohkem hindepunkte kogunud projektid. Otsused teeb PRIA 11. septembriks.

Maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise toetus on Eesti maaelu arengukava 2014–2020 meetme 6 „Põllumajandusettevõtete ja ettevõtluse areng ? alameede 6.4.  Selle üldeesmärgiks on maapiirkonnas, eelkõige keskustest eemal püsiva majandusliku baasi ning sobivate ja atraktiivsete töökohtade loomise soodustamiseks maaettevõtluse mitmekesistamine ja arendamine. Käesolevaks programmperioodiks kavandatud meetme eelarve on 57 miljonit eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960