Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priit Puuorg saavutas kolmanda koha Venemaa künnivõistlustel

Kokku osales finaalvõistlusel 32 võistlejat. Neist välismaalasi oli 4. Võistlused toimusid 22.-23. mail Saratovi oblastis Aleksandrovka külas.

Priit Puuorg on saavutatud koha üle väga rõõmus, sest see näitab meie meeste head taset. Priit saavutas ka traktorite vigursõidu võistlustel 2 koha.

„Tunne on hea. Kardetud lõpuvagu aga ei tulnud siiski nii hea välja kui lootsin. Samas oli mu künd ühtlasem, vagude otsad said sirged. Samuti kiilu kündmine õnnestus,“ selgitas Puuorg.

Kuigi ta sai koondpunkte samapalju kui udmurdist ja sakslasest kündja, hinnati teda kolmanda koha vääriliselt just küntud ala hea üldmulje pärast.

Võistlusel oli vaid 4 kohtuniku, kes olid jaotatud paaridesse. Üheks kohtunikuks oli ka meie Kaspar Järvala. „Kohtunikest oli kohe näha, et tegu oli kogenud silmaga meestega,“ jäi kohtunike tööga Puuorg rahule.

Võistlustel õpitakse kõige enam

Puuoru sõnul on just sellised võistlused head kogemuste hankimise kohad. „Tegu on küll kuluka üritusega aga ega muudmoodi need kogemused ei tule. Niisama vaadates ei õpi, ikka ise tuleb kõik läbi proovida. Meie õnneks olid võistlustel osalevad iirlased maailmatasemel tippkündjad, kelle õpetusi ma jälgisin ja üht-teist saan kindlasti ka kodustel võistlustel rakendada,“ ütles Puuorg. „Venemaa võistluse ainuke puudus oli info halb liikumine. Vene kündjatelt meil suurt midagi õppida ei olnud, pigem vastupidi. Leidsime endale sealt ka sõbra, udmurdi kündja Vadimi. Ta õppis meie pealt ja oli maru rõõmus, et leidsime aega teda juhendada.“

Puuorg lisas, et kõige enam sai ta kogemusi iirlastelt. „Neilt virutasin isegi mõne mõõdu, kuidas atra seadistada,“ lausus Puuorg.

Edasiste plaanide kohta rääkis Puuorg, et eks tal tuleb veel rohkem harjutada. „Mul on võimalus künda nii Kehtna Mõisa kui Jaanus Kaljula põldudel. Kindlasti on plaanis osaleda Eesti meistrivõistlustel.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Võrdsed võimalused ja ühtlane tase

Kaspar Järvala sõnul temal ju võistlustel hästi ei läinud, sest kohapeale jõudes selgus, et vaid üks mees saab riiki esindada. Ja poolfinaalis kaotas ta 4,5 punktiga Puuorule.

“Eks ma sain siis kasulik olla kohtunikuna ja abiks igati Priidule, kelle võidu üle on küll väga hea meel,” ütles Järvala. “Priit on asjalik poiss, ega meie künniklubis muud moodi saagi. Lisaks on Priidul juba aastaid kogemusi just pöördadraga künnil.”

Järvala sõnul aga on kõige parem see, et oldi nii võrdsete punktidega maailmameistritest kündjatega. “Nii John Whealan kui Ronald Coulter kündsid väga hästi. Peale eelvooru õpetas John Whealan meid ka veidi. Sain võrrelda Priidu kündi nende omaga ja heameel oli, et meie ei jäänud palju alla. Saime oma ideedele kinnitust – oleme mõelnud õiges suunas.”

Venelastelt midagi õppida ei olnud

Ka Järvala räägib õpihimulisest udmurdist, keda meie mehed juhendasid. “Ja tulemust nägime kohe. Kui Vadim ei saanud alguses kuidagi sirget algusvagu tehtud, siis peale meie juhendamist, paljusid küsimusi ja katsetusi, tuli see tal välja. Nii, et lõpuvagu sai Vadimil kena,” muljetas Järvala. “Hea meelega kutsuks ta ka meie meistrivõistlustele aga need langevad Euroopa meistrivõistlusega ühele ajale ja tal, kui Vene võistluse võitjal, on õigus sinna võistlema minna.”

Kaspar Järvala on samuti edasiste plaanide osas positiivne. “Nüüd on vaja treenida Eesti künnimeistrivõistlusteks. Mul on oma traktor ja ader, Priidul on kasutada Tatoli poolt antud tehnika. Proovida saame Kehtna Mõisa ja Jaanus Kaljula põldudel. Lisaks on plaan saata Priit nädalaks õppima Hollandisse. Meil vedas tohutult, et künniguru Mart Bakker on nõus Priitu õpetama. Ja Priit saab kasutada seal tema tehnikat,” rääkis Järvala. “Eesti künnimeistrivõistlustele plaanin nii mina, kui Priit kindlasti minna. Meie klubist tuleb ka Pille-Riin Reinaus ning meil on pundis nüüd veel üks noor ja andekas poiss.“

Võistluste protokoll:

 

Vaata ka videot võistlusest SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960