Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 28. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Urmas Kruuse: kohustuslikuks seakasvatuse ümbritsemise aiaga

Maaeluminister Urmas Kruuse plaanib karmistada seakasvatajatele kehtivaid bioohutuse nõudeid, et vähendada uute katkukollete tekkimise tõenäosust.

Seoses sigade Aafrika katku esimeste juhtumitega Eesti farmides plaanib maaeluminister Urmas Kruuse karmistada seakasvatamisel kehtivaid bioohutuse nõudeid, et vähendada uute katkukollete tekkimise tõenäosust.

Ministri sõnul karmistatakse esimeses järjekorras seakasvatustele esitatavaid nõudeid veelgi, sest seakatku tõrjumine sõltub eeskätt seakasvatajate hoolsusest bioohutusmeetmete täitmisel. "Näiteks plaanime muuta kohustuslikuks seakasvatuse ümbritsemise aiaga, samuti kaotame võimaluse erandkorras sigu välitingimustes kasvatada," selgitas minister. "Praegu pole seakasvatuse ümber aia omamine kohustuslik, kuid paljud seakasvatused on selle ohutuse tõstmiseks juba rajanud. Uutes oludes on taudi tõkestamiseks vajalik tarastamine kõikide seakasvatuste puhul,“ rääkis Kruuse.

"Uute nõuete järgimisel ja kontrollimisel tuleb rakendada absoluutset nulltolerantsi, sest riskid on suured," rääkis Kruuse ja lisas, et taudipuhangu kulude kompenseerimise aluseks on kehtivate nõuete täpne järgimine.

1. mail 2015 jõustunud täiendavad bioohutusmeetmed sigade Aafrika katku tõrjumiseks kohustavad seakasvatusettevõtetel koostama farmis rakendavate bioohutusmeetmete kohta bioohutuskava, oma tarbeks peetavate sigade tapmisel tuleb teavitada Veterinaar- ja Toiduametit, riskipiirkondades surnud või kütitud metssigadest tuleb teavitada Veterinaar- ja Toiduametit (vt täpsemalt).

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati eelmisel nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Veterinaar- ja Toiduamet kinnitas ametlikult diagnoosi 20. juulil. Kokku hukati üle 500 sea.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960