Autor: Margus Ameerikas • 27. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taimekaitse: Sügisesed tööd taliteravilja põllul

Taimede sügisese hea arenguga pannakse alus nende edukale talvitumisele ja järgmise aasta saagi tasemele.

Taliteraviljade puhul on seda teadmist veel vähe rakendatud, paljuski püütakse külvid kuidagi ära teha ning jäetakse paljud vajalikud tööd kevadeks. Mõttega siis, et kui ei talvitu, siis pole kulutust vaja teha.

Tegelikult pannakse aga ka taliteraviljade tulukale saagile alus sügisese panustamisega. Umbrohutõrje on üks töödest, mida peab järjest enam sügisel ära tegema. Kasutavad ju umbrohud ära suure osa taimetoitainetest mullas ning konkureerivad valguse ja vee osas. Lisaks on umbrohud sügisel väikesed ning nende tõrjumiseks piisab tunduvalt väiksematest kasutusnormidest.

Talvekindluse seisukohast on oluline, et taimel areneks sügisel tugev rikkalike narmasjuurtega juurestik ning võrse algmetesse koguneks piisavalt suhkruid ja süsivesikuid. Seda toetab toiteelementide ja bioaktiivsete ainete lisamine taimekaitse paagisegudesse.

Taliteraviljade sügisene umbrohutõrje on oluline eriti varasemate ja talirapsile järgnevate külvide puhul. Soovitatav on kasutada Komplet 0,5 l/ha või Legacy Pro 2,0 l/ha, mis tagavad mulla kaudu pikemaajalise toime enamlevinud umbrohtudele, talirapsi tärganud varisele ning rukki-kasteheinale. Umbrohutõrjega koos soovitame segu "2+2+1", st 2 l/ha Ruter AA, 2 l/ha Humistar + 1 l/ha Final K. Selline paagisegu sisaldab vajalikke makro- ja mikroelemente, vabu aminohappeid ja humiinhappeid, soodustab juurte kasvu, aitab taimedel efektiivsemalt omastada mullas olevaid toiteelemente (ka lämmastikku). Vabad aminohapped ja hästi omastatav vedel kaalium aitavad taimedel toime tulla ebasoodsate kasvutingimustega, näiteks mulla kuivus kasvu algstaadiumis.

Toiteelementidest mõjutavad taime kasvu algperioodil juurte kasvu ja arengut enim fosfor, kaalium ja mikroelementidest tsink. Viimase mõjul aktiveerub taimerakkudes auksiinide  ehk siis teatud kasvuhormoonide süntees, mis mõjutavad juurte kasvamise protsessi.

Talvitumise kindlustamiseks on soovitatav kasutada sügisese vegetatsiooni lõpus fungitsiidi, milleks sobib Input kulunormiga alates 0,3 l/ha. Juhul kui taimik on tugevalt võrsunud või sügisene kasvuperiood venib tavalisest pikemaks, on soovitatav kasutada kõrgemat kulunormi. Fungitsiidile on soovitatav lisada kaalium-vedelväetis Final K normiga 2-3 l/ha.

Pritsimise ajastamisel tuleks arvestada, et kõige efektiivsem mõju suhkrute ja süsivesikute sisalduse suurendamisele taimekudedes saavutatakse, kui pritsida taimi Final K-ga u 3 nädalat varem kui ööpäevane keskmine temperatuur langeb alla +5? C.

Piisav suhkrute ja süsivesikute tase taimes aitab vähendada temperatuuri kõikumistest tingitud taimekahjustusi. Samal eesmärgil kasutamiseks sobivad hästi ka Baltic Agro tootevalikus olevad veeslahustuvad kompleksväetised Nutricomplex Platinum 3-18-35; Nutricomplex 6-10-32 või Polyfeed 3-9-33 normiga 3-4 kg/ha.

Haigustõrjele soovitame alati lisada väikeses koguses vabade aminohapete kontsentraati Delfan Plus 0,5-1 l/ha, mis aitab ära hoida ebasoodsate kasvutingimuste (abiootilise stressi) negatiivset mõju kasvule.Taim on selle mõjul võimeline energiat säästma kasvuks, mitte kasutama energiat täiendavate aminohapete sünteesiks, et kehvad kasvutingimused kuidagi üle elada.

Sügis-talv ja edukas talvitumine on taimedele üks olulisemaid kasvuperioode

Me ei tea kunagi ette, kas lumega periood kestab 5 kuud või vaid mõne nädala. Selleks tuleb taimedele anda maksimaalne kaitse ka rasketeks talvitumistingimusteks. Suurim taliviljade hukkumine on tavaliselt meil põhjustatud erinevatest seenhaigustest, koondnimega lumiseen. Efektiivsed fungitsiidid võimaldavad viia selle riski miinimumini. Seda on tihti näha ka tootmispõldudel, kus mõnel pritsimisveaga kohal on taimik täielikult hukkunud.

Taliviljade külmumine on samuti ohtlik. Tavaliselt hilissügise madalate ja kõrgete temperatuuride vaheldumine karastab taimi, mis tähendab, et taimemahlades suhkrute kontsentratsioon tõuseb ning vastupidavus madalatele temperatuuridele kasvab.

Taimede külmumine tekib sellest, kui rakumahl on lahja ehk vesine ning temperatuuri langedes tekib raku sees terav jääkristall, mis torkab katki rakukesta. Piisava suhkrute kontsentratsiooni puhul taolist jääkristalli tekkida ei saa. Taimede piisav kaaliumiga varustamine aitab tõsta rakumahla kontsentratsiooni ehk suhkrute sisaldust.

Sügis-talvine ilmastik on meie põhjamaa tingimustes üks suurimaid taimekasvatuse edukuse mõjutajaid. Saagikus ja saagi kvaliteet sõltub väga palju sügisestest kasvutingimustest. Kõige enam mõjustab tulemust sügisese päikesepaiste hulk. Mida enam on päikesepaistelisi ilmasid, seda parem on karastumine ja suhkrute kogumine. Soojad ja sombuseid sügisilmad ei ole parimad järgmise aasta saagi lubajad. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960