15. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maasikad Eestis kiletunnelitesse - geniaalsus või mitte?

18. novembril toimunud "Põllumajanduse Äriplaan 2016" konverentsil astus teiste hulgas üles ka Eesti üks kõige innovatiivsemaid maasikakasvatajaid. Tegu on Aran PM juhi Paavo Otsusega.

Kuidas sai inimesest, kellel polnud varasemalt erilist kokkupuudet ei põllumajanduse ega maasikakasvatusega, üks Eesti tippudest?

Kooli kõrvalt välismaale tööle

Kõik sai alguse sellest, kui Paavo õppis ülikoolis ning tahtis suvel kooli kõrvalt raha teenida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Otsustasin minna Šotimaale, teha midagi teistsugust," ütles Otsus, kes polnud varem kokku puutunud maasikakasvatusega. Ta viibis seal vahelduva eduga kokku 10 aastat - 2005-2015 juhtides maasikafarmi ning pakkimiskeskust. Farmcare Trading Ltd on ettevõte, kus ta töötas ning mis tegutses 20 000 hektaril, millest 16 000 oli omandis. Kokku on sellel organisatsioonil 15 farmi ning 3 pakkimiskeskust.

"Üks ettevõtte harudest oli maasikakasvatus, mis hõlmas 2014. aastal 45 hektarit. Kogusaak 2005 aastal oli 273 tonni, 2014 aastal 1300 tonni - seega mul õnnestus näha ja vedada ka ise palju projekte ettevõtte märkimisväärse kasvu ja investeeringute juures, mis andis mulle väärtuslikku kogemustepagasi," ütles Otsus, kes põhjendas suurenenud saaki nii suurema maasikakasvatuse pinnaga, kiletunnelite kasutamisega ning kasvulavadel kasvatamisega. "Nimelt on Šotimaa teadupärast väga suure sademetehulgaga maa ning maasikate kasvatamine on seal väga keerukas, kuna vihmad ujutavad üle avamaad ning toovad kaasa haigusi. Seetõttu võeti seal kasutusele kiletunnelid ning kasvulavadel kasvatamine," seletas Otsus ja lisas, et selline lahendus aitab saagil valmida ühtlasemalt ning korjata saab ka vihmaga.

Eesmärk pakkuda ilusat ja maitsvat kodumaist toodangut

Idee oma ettevõtte loomiseks tuli lõputöö kirjutamise ajal. "Tegin taustauuringuid nõudluse ja pakkumise kohta, uurisin erinevaid lahendusi ning otsustasin lõpuks hakata kasvatama maasikaid nii avamaal kui ka katmikalal, tahtsin ujuda vastuvoolu ja teha asju teisiti kui siin traditsiooniliselt on harjutud," ütles Otsus. Tema sõnul on Eestis hetkel tootmise all olevat maasikapinda (kui välja jätta tädi Maalid) 300-350 hektarit ning saak 7-10 tonni hektarilt. Seejuures on Aran PM OÜ Eesti suurim katmikalal maasikakasvataja.

Hetkel on Aran PM OÜ kasutuses 10 ha maasikapõlde, millest osa katmikala ehk kiletunnelid. Põhjus, miks otsustati just kiletunnelite kasuks, on lihtne. Vaadates maasikate importi aasta lõikes, on teada, et see hakkab kasvama märtsis-aprillis ning saavutab tipphetke mais. Siis on ka hind kõrge. Import langeb siis, kui turule tuleb Eesti maasikas ning siis langeb ka hind. Kiletunnelites saavad maasikad valmis pea kaks nädalat varem ning samuti annavad nad saaki mõnevõrra kauem. Tunnelites valmivad marjad ühtlasemalt ning korjajatel on palju mugavam oma tööd teha. "Kui tööpäev algab varajastel hommikutundidel ning kestab õhtuni, siis on väga ebameeldiv ning kohati ka võimatu vihmaga korjata. Kuid tunnelitega seda muret pole. Samuti ei riku vihmane saak ära kiletunnelites kasvavaid marju," ütles Otsus. Ta lisas, et tema ettevõtte eesmärgiks on pakkuda oma klientidele ilusat ja maitsvat kodumaist toodangut.

Maasikakasvatuse head ja vead

Maasikakasvatuse tugevustest ja nõrkustest rääkides toob Otsus välja nii mõnedki näitajad. Tugevustena näeb ta seda, et maasikakasvatuses on võimalik saada korralikku tulu ning kiiret kasumit ka väikestelt pindadelt. Samuti on võimalus anda tööd kohalikele. Kuid üks kõige tähtsamaid on tema arvates see, et Eesti maasikas on magus. "Meie maa magusale marjale ei saa vastu Hispaania kemikaalidega kasvatatud mari," kiidab Otsus Eesti marja.

Nõrkuste poolelt toob ta välja ilmastikuriskid ning lühikese saagiperioodi, kus aasta käive tuleb sisuliselt ära teha vähem kui kahe kuuga. Samuti on marja mõnevõrra raske säilitada ning sellega võib kaasneda toote kvaliteedilangus. Vähendamaks ilmastikuriske ning ühtlustamaks saaki, on Aran PM OÜs võetud kasutusele kiltunnelid ning vajalikud säilitusmeetmed. Samuti on Otsuse sõnul väga suur probleem impordiga, mistõttu saavad meie marjakasvatajad palju väiksemat hinda kui peaks. "Eestis toimub väga suur maasikate import Hispaaniast, Poolast, Belgiast ning sellega kaasneb turusolkimine," ütles Otsus. "Kuna maasika säilivus on ca 4 päeva, siis meie tahame viia oma toodangu 24h jooksul poodidesse. Mõelge nüüd, et kuidas saab tuua selle ajaga maasika Hispaaniast meieni, sest ta seisab seal külmas, transporditakse siia ning siin veetakse laiali ja siis seisab ta veel tükk aega poeletil enne kui see ostetakse," lisas ta. Samuti tehakse trikke nn Leedu maasikaga. "Kui näete, et müüakse Leedu maasikat, siis teate, et tegelikult on tegu hoopis Poola maasikaga, sest Leedust meile neid marju ei tooda - lihtsalt ebaaus trikk. See on väga nõme käitumine," pahandas Otsus.Lisaks sellele on probleem ühistegevuse puudumises. "Meil on niivõrd palju väiketootjaid, igaüks oma nurgas ning ajab oma asja, kuid koos saaks kuidagigi turuhinda mõjutada," kommenteeris Otsus veel ühte miinust maasikakasvatuses. "Eks sellel sektoril on nii mitmeidki kitsaskohti - tööd on, aga tegijaid pole, statistika andmebaas logiseb, eksperte on väga vähe, pole tööstust, ilmastik võib ära rikkuda kogu saagi," ütles ta  ning lisas, et tegelikult on kõikidest raskustest ja kitsaskohtadest võimalik üle saada, peab ainult tahtma. Näiteks aitaks palju riigi ja pangapoolne toetus, konsulentide areng ja ekspertide kaasamine, tootjarühmade loomine ning tarbija teadlikkuse suurendamine importtoodangu mõjust nende tervisele.

Eesmärgid seatud

Aran PM eesmärkidest ja suunast on ettevõtte juhil kindel siht silme eest. "Tahame oma marjade osakaalu suurendada jaekaubanduses andes tootele lisandväärtuse. Teha veelgi investeeringuid pakkimisliinidega külmhoonesse, kasvulaudadesse, kiletunnelitesse, et maandada ilmastikuriske ja tagada suurepärase kvaliteediga tarneahel ning pikendada hooaega, tõsta saagikust, hoida elu maal ning arendada ühistegevust, suurendada tarbija teadlikkust ning rahulolu, olla konkurentsivõimelisem, jne. Teha on palju, kuid kes teeb see jõuab," on Otsus positiivne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mõned faktid kilekattega kasvutunnelitest:

" Saadakse varasem toodang, millal müügihind on kõrgem, et maksimaliseerida ettevõtte põllumajanduslikust toodangust saadav kasum." Keskkonnatingimused on kiletunnelis kasvuks sobivamad." Kaitseb saaki looduslike tingumuste eest, nagu tuul, vihm ja päike." Kaitseb saaki loomade ja lindude eest." Kaitseb marja - ja köögiviljakorjajaid vihma eest." Saadakse suurem saak, mida mõjutavad eelnevad tingimused." Vähendab looduslike kahjurite survet ning taimehaigusi, millest tulenevalt väheneb ka pestitsiidide kasutamine." Tagab järjepidavuse, parandab oluliselt saagi kvaliteeti, millest tulenevalt kasvab kliendi rahulolu ning usaldus." Viljavahelduse korral saab tunnelid liigutada teisele põllule.

MIS ON MIS - Aran PM OÜ- Tegutsenud alates 2012. aastast - esimene saagiaasta 2013;, Facebook aran pm.

- Eesmärgiks on pakkuda oma klientidele ilusat ja maitsvat kodumaist toodangut, mis on pikaajalise maasikakasvatuse kogemuse ja kaasaegse farmi juhtimise kombineeritud saavutus;- Kogemus Šotimaalt, kus juhiti maasikafarmi ja pakkimiskeskust;- Tegeleb maasikakasvatusega 10 hektaril, omab viit kiletunnelit;- Toodang on müügis suvekuudel RIMI kauplustes, ETK-s, Tallinna ja Tartu Kaubamaja Toidumaailmas ning läbi vahendajate ka veel mõnedes poodides Tallinnas. Samuti ka Otepääl, Võrus ja Tartus;- Toob maale ja müüb kiletunneleid, mis sobivad nii maasikakasvatajatele kui ka köögiviljakasvajatele;- On Eesti Aiandusliidu liige, kasutab "Eestis kasvatatud" kvaliteedimärki;- Aiandusklaster MTÜ üks asutajaliige;- Alates 2016 toodetel ka uus "AranFarming" logo;- Lisainfo: www.aranfarming.eu

 

 

 

Autor: Diana Salf

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960