Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti seakasvatajad ostsid Vastse-Kuuste lihatööstuse

Eesti seakasvatajad ostsid Vastse-Kuuste lihatööstuse
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti Tõusigade Aretusühistu ostis Atria Eesti AS-ile kuulunud Vastse-Kuuste lihatööstuse, mis on kaks kuud keerulise turuolukorra tõttu seisnud.

Ostuks loodi uus tulundusühistu nimega Ühistu Eesti Lihatööstus, millel on kümme liiget. See on esimene taasiseseisvumise järgne ühistuline lihatööstus, mille omanikus saavad ainult Eesti farmeritest sealihatootjad. Tehingut finantseerivad Maaelu Edendamise Sihtasustus ning Tallinna Äripank.

Põllumajandus on vaieldamatult väliskeskkonna poolt üks haavatavamaid tegevusvaldkondi,” märkis Maaelu Edendamise Sihtasutus juhatuse esimees Raul Rosenberg. „Selleks, et haavatavust minimeerida, tuleb tootjatel endil midagi ette võtta. Tarneahela omamine võimaldab seda kindlasti teha. Oleme veendumusel, et aktiivsete farmerite unistused saavad Eesti Lihatööstuse asutamisel teoks – neil õnnestub olulisel määral oma kauba väärtust tõsta ning eestimaist seakasvatust säilitada ja hoogustadagi. Maaelu arendamise seisukohalt on see tehing selgelt suunda näitava iseloomuga.”„Peame väga tähtsaks, et meie poolt kasvatatud sead lähevad meie oma tööstusesse. Nii tagame Eesti elanikele kodumaisest sealihast valmistatud tooted,” rääkis Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu esimees Urmas Laht. „Venemaa sanktsioonide järel suurenesid tööstust mitte omavate seakasvatajate probleemid märkimisväärselt. Tahame kindlasti selliste välismõjude osakaalu tulevikus oluliselt vähendada.”„Ühistu Eesti Lihatööstuse loonud 10 farmerit ostsid endale lihatööstuse, mis on esimene taasiseseisvumise järgne ühistuline lihatööstus. Liikmete farmides kasvab aastas 125 000 siga,“ lisas Urmas Laht. „Ostame lihatööstuse, kuna sektor on madalseisus ning usume, et puhtal toidul on väga suur perspektiiv. 10 farmeri seas on ka noorema põlvkonna ettevõtjad, kes oma esivanemate tööd tahavad jätkata.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960