Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjoni veterinaareksperdid keeldusid kohtumast Eesti seakasvatajatega

Foto: Julia-Maria Linna
Eesti Seakasvatajate Liit taunib Euroopa Komisjoni veterinaarekspertide otsust mitte kohtuda Eesti seakasvatajatega. Eksperdid külastavad Eestit 16.-19. augustil ning kolme päeva jooksul pidid nad kohtuma kõigi seakatku tõrjes osalevate ametkondadega sh ka seakasvatajate esindajatega.

„See on väga ükskõikne suhtumine seakasvatuse probleemidele ning paneb imestama, et Euroopa Komisjoni kõrgetasemelised eksperdid ei soostu kohtuma kõikide osapooltega, et ühiselt analüüsida seakatku tõkestamise võimalusi ja leida lahendused olukorra leevendamiseks,“ selgitas Eesti Seakasvatajate Liidu juhatuse esimees Urmas Laht.

Kuigi Euroopa Komisjoni veterinaareksperdid keeldusid seakasvatajate esindajatega nüüd kohtumast, siis eelnevalt oldi välja töötatud omapoolsed konkreetsed ettepanekud, mida sooviti ekspertidega arutada:

Kuna Eesti on e-riik, siis on suuremad farmerid paigaldanud juba mõned aastad tagasi oma farmidesse videojälgimis süsteemid, mille abil saab farmis toimuvat jälgida nii reaalajas kui ka salvestatuna arvuti vahendusel kõikjal maailmas. Tänapäeval saab sellele probleemile läheneda teisiti kui 30 aastat tagasi. Nüüd on juba kindlaks tehtud, et sigade Aafrika katk ei liikunud farmist farmi, vaid metsast farmi. Seega tuleb tsoneeringud üle vaadata ning need farmid, kellel on enda videosüsteem, sealt välja arvata või kitsendusi leevendada.Tööstuse piirang miinimum 80 kraadise kuumtöötlemise osas tuleks lõpetada. Reaalsus on see, et seakasvatajad ei realiseeri oma piirangutsooni loomi, sest kulud jäävad töötlejate kanda. See pealtnäha lihtne nõue on tõeline probleemipundar. Kaasaegses lihatööstuses on toodete tehnoloogia täpselt paigas ja seda enamasti 72 kraadi juures. Temperatuuri ei saa lihtsalt juurde keerata nagu kodus köögiahju ees. Tulemuseks on vähenenud väljatulekud ehk suur lihakulu, suurenev energia- ja tööjõukulu ning tehnoloogilised probleemid. Paljusid tooteid polegi võimalik kõrgemal temperatuuril toota.

Eesti Seakasvatajate Liit on seakasvatusega tegelevate füüsiliste ja juriidiliste isikute esindusorganisatsioon. Liidu eesmärk on liikmete õiguste ja huvide kaitse, seakasvatuse kvaliteedi parandamine ning valdkonna arendamine ja propageerimine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960