IT-alalt talupidajaks
Esko talu lüpsikari annab päevas 600-700 liitrit piima. Töö algab enne kukelaulu, sest hommikune lüps viiakse läbi kella kolme ja kuue vahel. “Kogu selle piima, mis me toodame, töötleme ümber,” räägib Gunnar. Esko talu toodangu hulka kuuluvad maitsestamata jogurt, maitsestamata kohupiim, kreeka jogurt, salatijuustud ja gauda tüüpi juustud, viimasel paaril aastal on lisandunud sortimenti kõvajuustud nagu cheddar ja parmesan.
Täiesti uue kategooriana alustas Gunnar jogurtijäätiste tootmisega. Esimene partii jõudis poelettidele eelmise aasta augustis. “Tänaseks on kuus erinevat maitset,” ütleb ta uhkusega.
“Esialgne idee sai alguse pere magusaarmastusest, et võiks veel midagi head olla. Teine argument oli see, et suveperioodil on piima rohkem, jäätis aitab piimatoodangut suveperioodil realiseerida,” meenutab Gunnar. “Suvel lähevad õlu ja jäätis hästi müügiks. Õlu on siinsamas Sakus juba olemas,” vihjab ta.
Kuidas Esko talus jäätist tehakse? “Suurema osa jäätisest moodustab maitsestamata jogurt, mis annab jäätisele hapuka alatooni, kreemisust aitab tõsta rõõsk koor, lisame suhkrut ja naturaalset maitset,” selgitab Gunnar. Näiteks vaniljemaitse annavad vaniljekaunad, mustikamaitse külmkuivatatud mustikad.
Täna läheb enamus talu toodangust kaubaks Tallinnas ja Harjumaal, näiteks Solarises, Tallinna Kaubamajas, Viimsi Delice’is, Rimi kaupluste Talu Toidab sektsioonides jne. “Sellest aastast jõuavad meie tooted ka Pärnusse ja Tartusse,” lisab Gunnar.