• 23.11.16, 20:10
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Harjumaa aasta väikeettevõtteks valiti Esko talu

Esko talus valmivad juustud ja jäätised, seda külastavad turistid ning – mis ehk televaataja kulme kergitama paneb – tehakse ka osa “Õnne 13” seriaali võtetest.
Gunnar Eensalu Esko talu tooteid tutvustamas.
  • Gunnar Eensalu Esko talu tooteid tutvustamas.
  • Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Ehkki Esko talu on dokumentides esmakordselt mainitud 1872. aastal, võib tootmistalu alguseks pidada ka 1989. aastat, kui  isa Vello oma vanematekodus talu taastama asus. Alustas ta 46 hektari põllumaa ja seitsme lehmaga.
Veerand sajandit hiljem askeldab talus juba 10 töötajat, peetakse üle 200-pealist loomakarja ja haritakse põldu 250 hektaril.

Artikkel jätkub pärast reklaami

IT-alalt talupidajaks
Esko talu lüpsikari annab päevas 600-700 liitrit piima. Töö algab enne kukelaulu, sest hommikune lüps viiakse läbi kella kolme ja kuue vahel. “Kogu selle piima, mis me toodame, töötleme ümber,” räägib Gunnar. Esko talu toodangu hulka kuuluvad maitsestamata jogurt, maitsestamata kohupiim, kreeka jogurt, salatijuustud ja gauda tüüpi juustud, viimasel paaril aastal on lisandunud sortimenti kõvajuustud nagu cheddar ja parmesan.
Täiesti uue kategooriana alustas Gunnar jogurtijäätiste tootmisega. Esimene partii jõudis poelettidele eelmise aasta augustis. “Tänaseks on kuus erinevat maitset,” ütleb ta uhkusega.
“Esialgne idee sai alguse pere magusaarmastusest, et võiks veel midagi head olla. Teine argument oli see, et suveperioodil on piima rohkem, jäätis aitab piimatoodangut suveperioodil realiseerida,” meenutab Gunnar. “Suvel lähevad õlu ja jäätis hästi müügiks. Õlu on siinsamas Sakus juba olemas,” vihjab ta.
Kuidas Esko talus jäätist tehakse? “Suurema osa jäätisest moodustab maitsestamata jogurt, mis annab jäätisele hapuka alatooni, kreemisust aitab tõsta rõõsk koor, lisame suhkrut ja naturaalset maitset,” selgitab Gunnar. Näiteks vaniljemaitse annavad vaniljekaunad, mustikamaitse külmkuivatatud mustikad.
Täna läheb enamus talu toodangust kaubaks Tallinnas ja Harjumaal, näiteks Solarises, Tallinna Kaubamajas, Viimsi Delice’is, Rimi kaupluste Talu Toidab sektsioonides jne. “Sellest aastast jõuavad meie tooted ka Pärnusse ja Tartusse,” lisab Gunnar.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Milline on Esko talu tema nägemuses kümne aasta pärast? “Pigem soovin olla kvaliteetse nišitoote pakkuja. Ma arvan, et on paar-kolm väga head toodet, mida tuntakse lisaks kodukülale ka teisel pool lahte,” loodab Gunnar. “Helsingi on ju siit talust vaadatuna lähemal kui näiteks Tartu.”
Turistid ja “Õnne 13”

Artikkel jätkub pärast reklaami

Allikas: Harju Elu

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele