Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aavo Mölder: kui sa lapsele asja ei näita, ega ta siis saagi teada

Aavo Mölder: kui sa lapsele asja ei näita, ega ta siis saagi teada
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tartu Agro Rahinge farm avas täna oma uksed Tartu Veeriku kooli, Konguta kooli ja Laeva põhikooli lastele – ikka selleks, et näidata kust tuleb piim ja kuidas see nende lauale jõuab.

Tartu Agros võttis lapsi vastu selle juht Aavo Mölder. Esmalt manitseti lapsi olema tasem ja mitte ringi tormama nagu vasikad. Aavo Mölder rääkis mõne sõnaga ettevõttest. „Tegemist on Eesti ühe suurima põllumajandusfirmaga, meil on kaks lüpsilauta kokku 1300 lüpsilehmaga ja toorpiima, mida toodame müüme aastas 14 000 tonni. Siin Rahinge farmis on meil 630 lüpsilehma ja noorkarjas on 882 looma. See on vabapidamisega külmlaut. Lüpsikari on aastaringselt laudaspidamisel ja lehmi lüpstakse 20-kohalisel paralleel-lüpsiplatsil kolmel korral ööpäevas. Korraga on lüpsiplatsil töötamas kaks inimest,“ tutvustas ta.

Rohkem kui suured numbrid, huvitas lapsi hoopis see, kui palju ämbreid piima tuleb päevas, palju üks loom vett joob ja kui palju nad söövad. Nii tuli alustada farmituuriga, kus kõike seda selgitasid nii Aavo Mölder, kui farmi juht Mall Rodim, kes seda tööd on juba 45 aastat teinud.

Aavo Mölderi sõnul on selliseid päevi väga vaja, sest seeläbi saab põllumajandus positiivset kuvandit ja vahest just mõni täna farmi külastanud lastest hakkab aastate pärast ametit valides põllumajandusele mõtlema. „Seda näitab ju tänane päev selgelt. Kui sa ikka lapsele asja ei näita, ega ta siis tea. Kui suuri loomi vaadati pigem eemalt, siis noorkari ja loomulikult vasikad, olid tõelised tõmbenumbrid. Nii mõnigi tahtis vasikat koju aga ma palusin ikka koduse kooskõlastusega tagasi tulla,“ muigas Mölder. No ja muidugi soovis nii mõnigi tulla farmi tööle, aga seda võimalust kaaluti vaid nende kandidaatide puhul, kes piima joovad.

Aavo Mölder lastele piimamajandust selgitamas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Aavo Mölder on pärjatud Aasta põllumehe tiitliga 2004. aastal. 2011. aastal valiti ta Eesti Maaülikooli aasta vilistlaseks. Tema juhitud Tartu Agro lehmad on võitnud Vissi-võistlusi läbi aastate.

Piimandusest laiemalt rääkides näeb Mölder, et asjad on läinud järjest paremaks. „Meie piim läheb Valiole ja eile õhtul saime kinnituse, et toorpiima hind juunis on 320 eurot tonn. See võimaldab juba majandada,“ ütles Mölder.

Avatud piimafarmide päev on üks osa Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kolmeaastasest programmist "Piim - päeva pärl!“. „28 piimafarmi üle Eesti avasid täna oma uksed kooliõpilastele. Umbes 2800 õpilast paljudest koolidest Eesti erinevatest piirkondadest saavad võimaluse tutvuda piimakarjakasvatusega. Kõige rohkem lapsi sõidab piimatootmisega tutvuma Tallinna koolidest. Usun, et just linnalaste jaoks on see eriti hea võimalus saada vahetu elamus Eesti maaelust ja põllumajandusest,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Tegusad Aasta Põllumehed. Oma piimafarmi uksed avas täna lastele neli Aasta Põllumehe tiitliga pärjatud piimatootjat. Jõgevamaal Pajusi kandis asuvat Kalana farmi tutvustab mullune Aasta Põllumees Lembit Paal, oma uhkeid piimaloomi näitavad õpilastele ka Arvo Kuutok Järvamaalt, Aavo Mölder Tartumaalt ja Tõnu Post Saaremaalt. Eesti parimate piimatootjate hulka kuuluvad aga kõik 28 põllumeest, kes täna oma ettevõtetes lapsi võõrustavad.

Tartu Agro Rahinge farm
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960