Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Drooni silm on kuningas

Drooni silm on kuningas
Foto: tootja
Drooniseire annab detailse tervikpildi kogu põllust ja täpsed soovitused optimaalseimaks väetamiseks. Tuhanded Euroopa põllumehed ja suurettevõtted nagu Syngenta, Bayer ja Monsanto, on otsustanud AIRINOVi droonipõhise täppispõllumajandusteenuse kasuks. Omi kogemusi jagavad nüüd ka meie põllumehed.

Eestis on droonilende tehtud muuhulgas Voore Farm OÜs, Väätsa Agro ASis, Estonia OÜs, Haage Agro OÜs ja Aaspere Agro OÜs.

Voore Farmi taimekasvatusjuht Margus Lepp on rahulolev: “Droon arvestas lendudel mitmeid parameetreid ja mõõtis taimede seisu üllatavalt täpselt. Tehniline pool toimis laitmatult ja väetisekülvik reguleeris väetusnormi vastavalt vajadusele. Soovitan seda siiralt proovida kõigil, kel vähegi võimalust – drooni silm on kuningas!”

Drooniseire annab detailse tervikpildi kogu põllust ja täpsed soovitused optimaalseimaks väetamiseks. Lisaks koostatakse spetsiaalsed täppisväetamise failid traktorite ja väetisekülvikute tarkvarale. Süsteemide puudumisel koostatakse samuti täpsed soovitused ja väetisekaart. Tulemuse üle jääb vaid rõõmustada – ühtlasem põld, kokkuhoid väetistelt ja suurem saak!

Oma esmakordsest drooniseirekogemusest jagab mõtteid Vardo Lund Aaspere Agrost. “Failide üleslaadimine käis kiiresti ja lihtsalt, kõik toimis ja külvik reguleeris väetamist vastavalt etteantud normidele. Airinovi äpp on väga mugav ja praktiline – annab põllul vastavalt asukohale väetusnormidest täpse ülevaate. Täppisviljelus ennetab väga levinud üleväetamist ning võimaldab väetiste kokkuhoiu arvelt kasvatada ühtlaselt kvaliteetne ja suur saak,” ütles Lund.

Võimaldab hinnata lämmastiku omandatavust;

Mõõdab biomassi ja taimestiku tihedust;

Katab päevas kuni 600 hektarit;

Võimaldab hinnata taimestikku ruutmeetri täpsusega;

Täpne vajaduspõhine väetamine kasvatab saaki.

Andres Härm ja Jaan Pettai Haage Agrost jäid drooniseirega samuti rahule. Failid laaditi väetisekülvikusse takistusteta ja teostati nende põhjal täiendav pealtväetamine ca 50% põllu ulatuses 78 kg/N hektari kohta. Härm ja Pettai ootavad huviga augusti algust, et koristuse käigus seiresüsteemi soovituste tulemust hinnata.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960