Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 31. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametlikud laboritulemused Saksamaalt kinnitavad: Eggomunad ei sisalda taimekaitsemürki

Munad.
Foto: Raul Mee
Sel suvel raputas Euroopa munatööstust uudis, et paljude Hollandi linnufarmide kanamunad sisaldavad putukatõrjes kasutatavat kemikaali Fipronil. Eesti suurim kodumaine munatööstus DAVA Foods Estonia sai sel nädalal Saksamaa laborist saabunud ametlikud testitulemused, mis kinnitavad, et kõik Eggo-kaubamärgi all müüdavad kanamunad on puhtad ja ei sisalda taimekaitsemürki.

„Munade puhtus on kõige olulisem kriteerium selles tööstusharus, mis näitab kanade sööda kvaliteeti,“ ütles DAVA Foods Estonia juht Vladimir Sapožnin pressiteates.

Tema sõnul suhtusid nad suvel avalikuks tulnud Euroopa munaskandaali väga tõsiselt, kuna selline uudis mõjutab otseselt kõiki tarbijaid. „DAVA Foods Estonia munatootmine põhineb kvaliteedisüsteemil, mis seab kõrged nõudmised nii kanadele antava toidu kvaliteedile, selle ohutusele kui munatootmisele tervikuna. Üheks munatootmise alustalaks ongi kanadele antav kvaliteetne ja puhas sööt, mis tagab puhta muna,“ lausus Sapožnin. „Meie kanade toit ja kõik kodumaised Eggomunad on taimekaitsemürgi vabad. Tarbija saab meie munade kvaliteedis kindel olla,“ lisas ta. 

Tänaseks on ilmnenud, et kõnealuse mürgise kemikaali jääkidega on saastunud juba 14 riigist pärit kanamunad. Saksamaa laboritest saabunud ametlikud testide tulemused kinnitavad üheselt, et DAVA Foods Estonia munad, mida Eggo-kaubamärgi all turustatakse, on puhtad ja ei sisalda Fipronil nimelist putukatõrjes kasutatavat taimekaitsemürki. 

Skandinaavia suurim munatööstusele spetsialiseerunud  toidutööstuse ettevõte Dava Foods omandas kaks aastat tagasi 100% ulatuses  Lool asuva endise Talleggi munatootmise üksuse. 2015. aastast turustab Dava Foods muna ja munatooteid Eggo-kaubamärgi all.  Dava Foods tegevus keskendub vaid munatootmisele ja munatoodete valmistamisele. 

DAVA Foods Estonia farmides on kokku 275 000 kana ning iga päev munevad kanad umbes 250 000 värsket muna, olles Eesti suurim kodumaine munatööstus. DAVA Foods munatootmises tibusid ei kasvatata, vaid tibud soetatakse emaslindudena, kellest kasvavad munejad kanad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960