Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL Nõukogu võttis vastu seisukoha taimegeneetiliste ressursside kohta

EL Nõukogu võttis vastu seisukoha taimegeneetiliste ressursside kohta
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Euroopa Liidu Nõukogu võttis 9. oktoobril 2017 vastu järeldused, milles esitatakse ELi seisukoht taimegeneetiliste ressursside toidu ja põllumajanduse tarbeks kasutamise rahvusvahelise lepingu juhtorgani seitsmendaks istungjärguks, mis toimub 30. oktoobrist 3. novembrini 2017 Kigalis Rwandas.

Järeldustes keskendutakse mõningatele ürituse põhiteemadele, nimelt toidu ja põllumajanduse tarbeks kasutatavate taimegeneetiliste ressursside rollile seoses kestliku arengu tegevuskava 2030 rakendamisega ning lepinguga loodud mitmepoolse juurdepääsu- ja tulujaotussüsteemi ning rahastamisstrateegia läbivaatamisele.

Järeldustes kutsub nõukogu taimegeneetiliste ressursside toidu ja põllumajanduse tarbeks kasutamise rahvusvahelise lepingu juhtorganit üles tõhustama olemasoleva mitmepoolse süsteemi toimimist, laiendama selle kohaldamisala ja parandama selle rahastamist. Nõukogu rõhutab samuti põllumajandustootjate ja kohalike kogukondade suurt panust taimegeneetiliste ressursside säilitamisse ja arendamisse ning põllumajandustootjate õigusi käsitlevate lepingusätete tähtsust.

HEA TEADA

Taimegeneetiliste ressursside toidu ja põllumajanduse tarbeks kasutamise rahvusvaheline leping võeti vastu 3. novembril 2001 ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni konverentsi 31. istungjärgul ning see jõustus 29. juunil 2004.

EL ja selle liikmesriigid on osalised selles rahvusvahelises lepingus, millega nähakse ette üldine süsteem, mille eesmärk on anda põllumajandustootjatele, sordiaretajatele ja teadlastele juurdepääs toidu ja põllumajanduse tarbeks kasutatavale taimegeneetilisele materjalile ning millega püütakse mitmepoolse juurdepääsu- ja tulujaotussüsteemi abil tagada, et kasutajad jagavad selle geneetilise materjali kasutamisest saadud tulu materjali päritoluriikidega.

Inglise keeles saad järeldusi lugeda SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960