Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peenranäitus nõuab paljundamist

Peenranäitus nõuab paljundamist
Foto: Airi Hallik- Konnula
Urvaste kirikus avati 8. oktoobril projekti „100 teraviljapeenart Eesti Vabariigile“ tegemisi kajastav rändnäitus.

Näituse seitsmele stendile on mahtunud üle 50 foto seemnete jagamisest, külvist, viljade kasvamisest ja koristusest, lisatud on selgitavad tekstid ja kommentaarid. Näitusel on avaldatud osalejate nimekiri ja lugeda on viie teravilja ning kolme kaunviljasordi põhjalikud iseloomustused.

Peenrarajajate hulgas oli 13 lasteaeda, 13 kooli, 7 muuseumi ning paljud pered.

Rändnäituse vastu suur huvi

Urvaste külade Seltsi eestvedamisel, Kultuurkapitali Rahvakultuuri Sihtkapitali rahastamisel, kunsnik Epp Margna kujundamisel ja AD Expert trükkimisel valminud näituse ainsast eksemplarist jääb Eestile väheks.

Haridus- ja põllumajandusteemaline näitus sobib hästi koolidele ja lasteaedadele loodusainete õpetamisel. Ühes kohas eksponeeritakse näitust kuni nädal. Nii jõuaks see õppeaasta jooksul ettevõtmises osalenud lasteaedadesse ja koolidesse. Eestis on aga üle 500 üldharidskooli. Kuidas saavad nende õpilased näituselt tarkust koguda?

Selleks peaks olema igas maakonnas ja suuremates tekkivates omavalitustes vähemalt kaks sellist näitusekomplekti, mida on võimalik tellida. Kes need kinni maksab?

Kuigi häid variante on mitu, sobib minu arvates enne valimisi avaldada just üks. Eesti 79 omavalitsuses on 1729 volinikku. Enmamasti makstakse volikogudes liikmetele nende töö eest tasu. Kui iga volikogu liige annetab oma esimese kuu töötasust 100 teraviljapeenra näituse jaoks 10 eurot saab tellida jaanuaris 40 näitust.

Näitus Urvastes
Foto: Airi Hallik- Konnula

Ära osta põrsast kotis

Enne valimisi on võimalik 100 teraviljapeenra näitust näha Helme vallas Ala põhikooli juures ramatukogus ja Ritsu lasteaia juures samuti raamatukogus; 16.-22. oktoobrini Karksi Valla Kultuurikeskuses; 30. oktoobrist-4. novembrini Vastemõisa lasteaias ja Suure-Jaani koolis; 24.-27. oktoobrini Riigikogu hoones; 6. novembrist-10 novembrini Türi Kultuurikeskuses.

Leidke aega külastada, sest ega põrsast kotis ei osteta. Nii saavad ka vastsed volikoguliikmed teha EV 100 kingituse, haridusteemalise ja lastele.

Heino Laiapea

projekti „100 teraviljapeenart“ eestvedaja

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751