Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saadikud nõuavad glüfosaadi kasutamise keelustamist 2022. aasta lõpuks

Saadikud nõuavad glüfosaadi kasutamise keelustamist 2022. aasta lõpuks
Foto: Postimees/Scanpix
Teisipäeval toetas Euroopa Parlament glüfosaadil põhinevate herbitsiidide täielikku keelustamist 2022. aasta lõpuks ja kohest kasutamise piiramist.

Parlament on vastu Euroopa Komisjoni ettepanekule pikendada vastuolulise herbitsiidi litsentsi veel 10 aastaks. Selle asemel soovivad parlamendiliikmed, et Euroopa Liit koostaks tegevuskava aine järkjärguliseks turult eemaldamiseks, alustades täieliku keelustamisega kodumajapidamistes. Samuti soovitakse aine keelustamist põllumajanduses, kui vajalikuks umbrohutõrjeks piisab bioloogilistest alternatiividest (st „integreeritud taimekaitsesüsteemidest“).

Glüfosaadi kasutamine tuleks täielikult keelustada 15. detsembriks 2022.

2015-2016 a. jooksul jõudsid Ameerika, Kanada, Uus-Meremaa, Jaapani ning Austraalia riskihindajad- ja juhtijad järeldusele, et glüfosaat ei ole vähktõve põhjustaja inimestele.

2016 a. FAO/WHO jõudis järeldusele, et glüfosaat ei ole vähkitekitavate omadustega inimesele.

2015 a. teatas WHO Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (IARC), et glüfosaat on tõenäoline vähktõve põhjustaja.

2016 a. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) oma riskihinnangus järeldas, et glüfosaat ei ole tõenäoline vähktõve põhjustaja.

2016 a. tegi EFSA üldsusele kättesaadavaks glüfosaadi hindamisega seotud uuringute algandmed. Kättesaadavaks tehtud algandmed ja juba varasemalt EFSA veebilehel avaldatud taustadokumendid (üle 6000 lk) võimaldavad hindamisega mitteseotud teadlastel EFSA ja EL liikmesriikide poolt läbiviidud glüsfosaadi hindamist nö auditeerida ja teaduslikult kontrollida.

2017 a. Euroopa Kemikaaliamet (ECHA) järeldas, et glüfosaat ei ole kantserogeenne.

Mured seoses teadusliku hindamisega

ELi riskihindamine glüfosaadi litsentsi pikendamiseks on olnud vastuoluline. ÜRO Vähiuurimiskeskus, ELi Toiduohutusamet ja ELi Kemikaaliamet on jõudnud toimeaine ohutuse suhtes erinevatele järeldustele.

Resolutsioonis märgitakse, et avalikustatud glüfosaati sisaldava toote Roundup omaniku ja tootja Monsanto sisedokumendid seavad kahtluse alla mõningate ELi ohutushindamistes kasutatud uuringute usaldusväärsuse.

Parlamendiliikmed leiavad, et ELi regulatiivse ameti heakskiidu saamiseks läbi viidav teaduslik hindamine peaks põhinema üksnes sõltumatutel avaldatud uuringutel, mille on tellinud pädevad ametiasutused ja mis on läbinud vastastikuse eksperdihinnangu. Resolutsioonis lisatakse, et ELi vastavatele ametitele tuleks anda selleks piisavad vahendid.

Edasised sammud

Mittesiduv resolutsioon võeti vastu 355 poolthäälega.  204 parlamendiliiget oli vastu ja 111 jäi erapooletuks.  ELi liikmesriigid hääletavad Euroopa Komisjoni ettepanekut glüfosaadi turustamise litsentsi pikendamise kohta täna ehk 25.10.

Euroopa kodanikualgatus, milles nõutakse toimeaine keelustamist, on kogunud vähem kui aastaga rohkem kui miljon allkirja. Euroopa Parlamendis toimub novembris sel teemal avalik kuulamine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960