Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vladimir Sapožnin: lähikuudel muna hinnalangust oodata ei ole

Vladimir Sapožnin: lähikuudel muna hinnalangust oodata ei ole
Foto: Julia-Maria Linna
Euroopa munakriis on tõstnud värskete munade jaehinda Eestis ca 25%, samuti on tõusnud munatoodete ja -pulbrite hinnad. DAVA Foods Estonia eksport on kolmekordistunud ja ettevõtte juht Vladimir Sapožnin näeb munade hinnasurve jätkumist ka lähikuudel.

Eesti suurima munatööstuse Dava Foods juhi Vladimir Sapožnini sõnul on neljateistkümnes Euroopa riigis toodetud kanamunadest leitud pesitsiid Fipronil otseselt mõjutanud kogu Kesk-Euroopa, aga ka Baltikumi munaturgu. “Sisuliselt on Euroopas puudu 25 miljonit munejat kana ja on tekkinud munakriis, mis on muna hinna viinud hüppeliselt üles,” ütles Sapožnin. Ta lisas, et eriti teravalt on see probleem tunda Saksmaal, kus omatoodang katab ainult 80% vajadusest ja 20% on riigil tulnud importida. Arvestades Saksamaa elanikonna suurust on 20% väga suur munade arv. Kuna  Saksamaa munatarbimine on üks suuremaid Euroopas, siis Saksamaa muna turuhind määrab ka üldised muna hinnatrendid. “Pakkimata ja sorteerimata tööstusliku muna hind Euroopas on tõusnud alates augustist 230% ja tõenäoliselt kestab see hinnaralli kuni lihavõteteni,” sõnas Sapožnin.

Sapožnin toob esile, et munade hinnatõus on selgelt mõjutanud nii värskete munade jaehinda kui ka toiduainete- ja pagaritööstustele mõeldud munatoodete ja –pulbrite hinda Eestis. “Värske muna jaehind on tõusnud orienteeruvalt 25% ja ma ei näe, et see lähikuudel võiks oluliselt langeda,” ütles Eesti suurima munatööstuse juht. Ta tõi näiteks, et kui suvel maksis L-suuruses munade 10-pakk 1,25€, siis nüüd keskmiselt 1,41€. “Munakriisist tulenev surve hindadele mõjutab paraku nii Eesti tavatarbijat kui ka meie toiduainetetööstusi, pagariärisid ja HoReCa sektorit,”nentis Sapožnin. Sapožnin rõhutab, et DAVA Foods Estonia munad on kontrollitult fipronilivabad ning Saksamaa laborist saabunud ametlikud testitulemused kinnitavad, et kõik Eggo-kaubamärgi all müüdavad kanamunad on puhtad ja ei sisalda taimekaitsemürki.

Euroopa munakriis on tugeva tõuke andnud ka Dava Foodsi munade ekspordile. Nii on Dava Foods Estonia munade eksport alates augustist kolmekordistunud, ulatudes ca 60 tonnini igas kuus. Peamiselt ekpordib Dava Foods Estonia oma mune Taani, Rootsi ja Leetu.

DAVA Foods Estonia on Eesti suurim munatootja, kes toodab aastas kokku ca 65 miljonit kanamuna. DAVA Foodsile kuulub Tallinna külje all Lool Eesti suurim farm kuue kanalaga, milles hetkel on kokku 250 000 kana, kes munevad päevas umbes 200 000 muna.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960