Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

12 riigi põllumajanduskojad said kokku

12 riigi põllumajanduskojad said kokku Varssavis
Foto: Postimees/Scanpix
6. detsembril 2017 toimus Varssavis Kolme mere piirkonna riikide põllumajanduskodade esimene kohtumine, millel arutati ELi põllumajanduse tuleviku küsimusi.

Kohtumisel osalesid põllumajanduskojad 12 Euroopa riigist, mis asuvad Läänemere, Musta mere ja Aadria mere ääres: Austria, Bulgaaria, Horvaatia, Tšehhi Vabariik, Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia ja Ungari. Kohtumisel toimus kaks arutelu, üks ÜPP tulevikust ja teine jätkusuutlikust põllumajandusest.

Peaettekandega „Eeldused ÜPP arenguks pärast aastat 2020“ esines Euroopa Komisjoni esindaja Mariusz Stefan Migas. Seejärel toimus arutelu, kus osalesid Euroopa Parlamendi põllumajanduse ja maaelu arengu komitee esimees Czeslaw Siekierski ja Poola põllumajandusministeeriumi asekantsler Ewa Lech. Järgnes arutelu jätkusuutlikust põllumajandusest, kus osales teise hulgas ka Copa-Cogeca peasekretär Pekka Pesonen.

Kolme mere algatus hõlmab 12 ELi riiki, kes teevad koostööd ELi poliitika kujundamisel. Sellise koostöö tihendamine ka põllumajanduse valdkonnas on võtmetähtsusega meie ühiste positsioonide kaitsmiseks ELi tasandil. Vaadeldes praeguse ÜPP sotsiaalseid ja keskkonnaalaseid mõjusid on näha, et reformitav ÜPP peaks edendama toiduainetega kindlustatust ja jätkusuutlikku põllumajandust Euroopas viisil, mis ei kahjusta liikmesriikide õigusi kaitsta ja arendada oma põllumajanduspoliitikat lähtudes oma maa ja rahva vajadustest.

Koosoleku lõpus allkirjastati deklaratsioon jätkusuutlike põllumajandustavade edendamise kohta meie riikides, et vähendada põllumajanduse mõju keskkonnale, suurendades samal ajal põllumajandustoodangut, mis on vajalik ÜRO kestva arengu teise eesmärgi saavutamiseks ja põllumajanduse jätkusuutlikkuse tagamiseks. Koda esindasid kohtumisel EPKK juhatuse liige Vahur Tõnissoo ja Brüsseli esinduse juht Ene Kärner.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960