Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis kallineb toit kiiremini kui mujal

Ka piimatooted on Eestis aastaga kallimaks läinud.
Foto: Äripäev AS
Kui Eestis jätkus aasta algul kiire toiduainete hinnatõus, siis maailmas on toiduainete kallinemine aeglustunud, kommenteeris jaanuari hinnatõusu statistikat Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

„ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetel toiduainete hinnad maailmas USA dollarites arvestatuna tänavu jaanuaris eelneva kuuga võrreldes ei muutunud ja näiteks piimatoodete hinnad langesid neljandat kuud järjest,“ kirjutas Elmik.

Swedbanki vanemökonomist märgib, et Eestis kulub kõige suurem osa, ligi veerand, pere igakuistest väljaminekutest endiselt toidule. 1993. aastal ulatus toidu osakaal pere-eelarves 44% protsendini. „Eestlaste elatustase on viimase paarikümne aasta jooksul oluliselt tõusnud,“ ütleb Elmik. „Hinnatase, sh toiduainete hinnad, on alates 1995. aastast kasvanud üle kahe korra, samal ajal kui keskmine brutopalk on kasvanud 8 korda ja keskmine vanaduspension 9,5 korda.“

Statistikaameti andmetel ulatus jaanuaris hinnatõus Eestis 3,5 protsendini. Hindu kergitas toidu, alkoholi ja tubaka ning mootorikütuste kallinemine.

Elmik tõdes, et kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid jaanuaris alkoholi, tubaka ja mootorikütuste hindu. Viimast mõjutas ka toornafta kallinemine. Nii nafta kui teiste toorainete hinnad peaksid sel aastal kasvama vähem kui eelmisel aastal. Swedbanki prognoosi järgi kallineb nafta hind eurodes tänavu keskmiselt 8%.

Swedbanki hinnangul aeglustub hinnatõus sel aastal 3 protsendini. Erinevatest kaubagruppidest panustavad hinnatõusu sel aastal kõige rohkem toit, alkohol ja tubakas. Veebruaris kergitab alkoholi hindu täiendav aktsiisimaksumäärade tõus. Keskmine brutopalk tõuseb Swedbanki prognoosi järgi hindadest kaks korda kiiremini ehk 6 protsenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960