Milline on Euroopa meeturg numbrites?

Milline on Euroopa meeturg numbrites?  Foto: Postimees/Scanpix

Millised riigid toodavad kõige rohkem mett? Kui palju impordib Euroopa Liit mett? Kui palju ekspordib? Ülevaate selle kohta on kokku pannud Euroopa Parlament.

Euroopa Liit on Hiina järel teine suurim meetootja maailmas. Igal aastal toodavad ligi Euroopa Liidu 600 000 mesinikku ja 17 miljonit mesitaru umbes 250 000 tonni mett. Liikmesriikidest tootsid 2015. aastal kõige rohkem mett Rumeenia, Hispaania ja Ungari.

Küll aga pole toodang võrdne nõudlusega: 2016. aastal importis EL ligi 200 000 tonni mett, peamiselt Hiinast.

Võrreldes oma konkurentidega mujal maailmas, on Euroopa Liidu mesinikel küllaltki kõrged mee tootmiskulud. Samuti on ELis eksporditav mesi kallim kui imporditav mesi. Keskmiselt oli 2016. aastal imporditud mee kilohind 2,23 eurot, EList eksporditud mee kilohind aga see-eest keskmiselt 5,69 eurot.

ELi meeturu infograafik  Foto: Euroopa Parlament

Mesi on kolmas kõige lahjendatum ja võltsitum toode maailmas.

Mesilaste heaolu ohus

Viimaste aastate jooksul on mesinikud märganud muret tekitavalt massilist mesilaskolooniate vähenemist.Selle võimalikeks põhjusteks võib olla nii intensiivne põllumajandustegevus, taimemürkide kasutamine, viirused ja röövputukad kui ka muutused keskkonnas ning mesilaste looduslike elupaikade hävitamine.Mesinike ja mesilaste kaitseks

Euroopa Parlament kutsub üles Euroopa Komisjoni ja liikmesriike leidmaks uued lahendused mesilaste ja mesinike kaitsmiseks.Saadikute soovitused on muuhulgas:- rohkem rahastust riiklikele mesindusprogrammidele;- parendada mesilaste tervist (kahjulike taimemürkide keelamine ja rohkem teadusuuringuid);- meetmed kohalike ja piirkondlike mesilasliikide kaitsmiseks.

Jaga lugu:
Seotud lood

Põllumajandus.ee suurtoetajad:

PÕLLUMAJANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad põllumajanduse uudised igal nädalal enda postkasti.

Põllumajandus.ee toetajad:

Meelika Sander-Sõrmus
Meelika Sander-Sõrmuspollumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Ana Tilkson
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150