Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKI alustas taimekahjustajate monitooringuga

Lehetäide massilisel esinemisel ja tugeva kahjustuse korral võivad taimed hävida.
Foto: Pixabay
21. mail alustas Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) laialdasema taimekahjustajate monitooringuga üle Eesti.

Taliteravilja kasvamist mõjutab kuum ja kuiv ilm, võrsumise aeg jääb lühemaks, alanud kõrsumisfaasis toimub kiirem pikkuskasv. See aitab haiguste ohtu vähendada, praegune kuiv periood piirab haiguste levikut. Kui ilm niiskemaks muutub on haiguste oht tagasi, kuid käesoleva aasta esimene haigustõrje vajab tõenäoliselt väiksemaid kulunorme.

Sellel aastal saavad kõik taimekasvatajad nutiseadmeid kasutades ise monitooringus kaasa lüüa. Selleks liituge monitooringu töörühmaga. Liitumise juhendi leiad SIIT.

Esimene kaart hiilamardikate esinemisest talirapsi põldudel on üles laetud 14. mai vaatluste põhjal.2018. aasta monitooringuandmeid saab jälgida SIIT.

ETKI taimekahjustajate monitooringu eesmärk on koguda infot tähtsamate taimehaiguste ja kahjurite esinemisest. Vaatlusi teostatakse Eesti erinevates piirkondades igal nädalal maist juulini ning kogutud informatsioon kuvatakse interaktiivsete kaartidena käesoleval kodulehel.

Kaardil näidatakse taimekahjustajate esinemise kohad ja ajad ning täpsem informatsioon kultuuri, sordi, agrotehnika ja eelvilja kohta. Teadmine taimekahjustajate levikust võimaldab tõrjetööde õigeaegset alustamist, suurendab taimekaitsetööde efektiivsust ning võimaldab vähendada taimekaitsevahendite kasutamist.

Eesti Taimekasvatuse Instituut monitoorib taimekahjustajaid alates 2014. aastast.

Täpsem info: Pille Sooväli, [email protected], tel 776 8375.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960