Autor: Mait Kraun • 31. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Venemaa ja Ukraina võivad hakata nisueksporti piirama

Nädala börsiuudised: Venemaa ja Ukraina võivad hakata nisueksporti piirama; suhkur hakkas taastuma; kakao hind läbis tähtsa toetuspunkti; nafta hind püsib ka edaspidi kõrgel.
Nisu
Foto: Pixabay.com

See nädal oli teraviljaturgudel küllaltki volatiilne. Investorid ja kauplejad kardavad, et Venemaa ja Ukraina võivad nisueksporti kehva hooaja tõttu piirama hakata, mis pani nisu hinna kiiresti tõusma. Nädala lõpus hind aga taandus, sest kartused olid liiga ülepaisutatud.

Suhkru hind taastus 10 aasta madalaimalt tasemelt ning kakao läbis 200 päeva libiseva keskmise, mis on tooraine jaoks väga tähtis toetuspunkt.

Piimahinnad jätkasid Euroopas kallinemist ning kooritud piima pulbri hind tõusis 11 kuu kõrgeima tasemeni. Bensiin kallines koos naftaga ning arvatakse, et hind püsib ka lähitulevikus kõrgel.

Venemaa ja Ukraina võivad hakata nisueksporti piirama

Nisu hinnad hakkasid nädala keskel tõusma, sest kardetakse, et koristusperioodil Venemaad ja Ukrainat tabanud vihmasajud mõjutasid teraviljade kvaliteeti negatiivselt, vahendab Reuters.

See võib omakorda tähendada, et riigid hakkavad oma eksporti piirama, ütlevad analüütikud ja kauplejad.

Kiiev ja Moskva on teatanud, et praegu pole vaja eksporti piirata, aga mõlemad riigid hoiavad olukorral silma peal. Nädala teises pooles hakati spekuleerima selle üle, et Venemaa võib välismaale müümise maksustada.

Saia hind võib tõusta

Kardetakse, et suured ekspordimahud võivad riikides teraviljatoodete hindu tõsta. Nii Ukrainas kui ka Venemaal on valuutakursid küllaltki madalal ning kehvem toodang on juba praegu toiduhindu üles poole surunud.

„Mõlemal riigil on võimalik teraviljade eksporti kontrollima hakata,“ ütles UkrAgroConsulti analüütik Yelizaveta Malyshko.

Venemaa põllumajandusminister kohtub eksportijatega 3. septembril, et turuolukorda arutada. Venemaa konsultatsioonifirma IKAR vähendas riigi 2018. aasta nisutoodangu prognoosi 70,8 miljonilt tonnilt 69,6 miljoni tonnini.

Neljapäeval tõusis Euronexti börsil kaubeldava toidunisu detsembrikuu futuur 208 euroni tonnist. Hiljem hind siiski taandus, sest Euroopa Komisjon võtab põllumeeste olukorra parandamiseks ja söödapuuduse leevendamiseks erakorralised meetmed. Lisaks sellele hakkasid kauplejad ja turuosalised reedel spekuleerima, et Venemaa ei pruugi siiski eksporti piirama hakata.

Nädala lõpuks maksis toidunisu detsembrikuu futuur 201,25 eurot.

USAs tõusis nisubuššeli hind vahepeal 5,49 dollarini, mis on kõrgeim tase alates 23. augustist.

Toidunisu detsembrikuu futuur

Suhkur hakkas taastuma

Suhkru hind, mis kukkus eelmisel nädalal kümnendi madalaima tasemeni, oli sellel nädalal taastumas. Kauplejad ütlesid, et hindu on toetama hakanud saagiootuste vähenemine Euroopas ja Brasiilias, mis võiks 2018/19 hooaja prognoositud ülejääki vähendada.

Neljapäeval tõusis hind 10,69 sendini naelast (0,45 kg), mis on kõrgeim tase alates 10. augustist. Kusjuures augustikuu lõikes on suhkru hind napilt plussi jõudnud. Tegemist oleks esimese kuuga alates maist, mil suhkur kallineb.

Palju ei saa hinnad analüütikute sõnul aga tõusta, sest India toodang saab tõenäoliselt olema väga suur.

Kakao hind läbis tähtsa toetuspunkti

Kakao hind hakkas nädala keskel langema ning läbis ka tähtsa toetuspunkti, kirjutab Reuters.

Kakaofutuuride hind kukkus neljapäeval 3 protsenti ning hind läbis 200 päeva keskmise hinna. Tehnilise analüüsi ekspertide sõnul on tegemist tähtsa toetuspunktiga, mis annab aimu selle kohta, kuhu hind liigub. Kui hind 200 päeva keskmisest madalamale langeb, on tegemist edasisele langusele viitava signaaliga.

Teistest toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 0,3 protsenti, 374,25 euroni tonnist. Piimahinnad jätkasid Euroopas aga tõusu – kooritud piima pulbri hind kallines nädalaga lausa 3,2 protsenti ja tonn maksab juba 1703 eurot. Tegemist on viimase 11 kuu kõrgeima tasemega.

Nafta hind püsib ka edaspidi kõrgel

Nafta hind tõusis kõrgeimale tasemele alates juulist, sest OPECi tootmise kasv on tagasihoidlik, Hiina rafineerimistehaste nõudlus paraneb ja USA naftavarud langevad, vahendab Reuters.

Kolmapäeval teatas Energia ja Informatsiooni Administratsioon, et USA naftavarud langesid 24. augustil lõppenud nädalal 2,6 miljoni barreli võrra. Eelmisel nädalal kukkusid varud 5,8 protsendi võrra.

Brenti toornafta kallines nädala lõikes 2,7 protsenti ja WTI lisas 2,3 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 77,38 ja 70,00 dollarit.

Nädala alguses leidis OPECi järelevalve komitee, et tootmiskärbete kokkuleppega liitunud riigid, nende hulgas Venemaa, vähendasid tootmist kokkulepitust 9 protsendi võrra rohkem.

Investorid on nüüd kindlamad, et järgnevatel kuudel on pakkumist vähem kui nõudlust, millele viitab ka oktoobri- ja novembrikuu naftafutuuride hinnavahe.

„Meil oli varem seisukoht, et hinnad langevad ülejäänud aasta jooksul veidi madalamale, aga nüüd on seda raske näha. Turg on jätkuvalt hästi toetatud ning võimalikud šokid on pigem hinda toetavad. Suuresti sõltub see sellest, mis tuleb Iraanist,“ ütles ING toorainete strateeg Warren Patterson.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960