Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bert van Niejenhuis: Hollandis annab iga farm täpselt aru, kui palju ta on antibiootikume ostnud

Piisavalt õhku, piisavalt ruumi, hea valgustatus - loomasõbralik farm Hollandis
Foto: Bert van Niejenhuis
Dimedium ASi kutsel väisas 17. oktoobril Eestit Hollandi firma CowSignals tippkoolitaja Bert van Niejenhuis, kes on loomatervise lektorina esinenud Euroopas, Aasias ja Põhja-Ameerikas lehmade heaolu ja tervise teemadel. Uurisime, millised on tema seisukohad antibiootikumide kasutamisel farmis.

Bert van Niejenhuis on veendunud, et antibiootikumid on vajalikud, aga nende kasutamist saab vähendada. „Antibiootikume tuleks kasutada vaid bakteriaalsete infektsioonide korral, mille puhul antibiootikumide kasutamine on toonud häid tulemusi. Näiteks ei vaja madala SRA-ga lehm kinnijäämisel antibiootikumiravi. Hollandis ei ole kinnijäämisel lubatud kasutada antibiootikume, kui SRA on < 150.000 mullikal ja < 50.000 lehmal,“ ütles Niejenhuis.

Bert van Niejenhuis: farmi edukuse aluseks on terve kari

Tema sõnul annab Hollandis iga farm täpselt aru, kui palju ta on antibiootikume ostnud. „Seadusega on paika pandud, kui palju võib kindlas farmis antibiootikume kasutada ja antibiootikume võib kasutada ainult juhul, kui midagi muud ei aita. Hollandis on antibiootikumide kasutamine alates 2009. aastast vähenenud 65% võrra,“ tõi ta näiteid ja lisas: „Kui kasutame vähem antibiootikume, väheneb ka antibiootikumiresistentsus. Mida parem on lehma keskkond, n-ö lehma terviseteemant, kus loomale on tagatud kvaliteetne sööt, piisavalt vett, farm on avar, hea valgustusega, õhurikkas ja loom saab selles keskkonnas hästi puhata, seda tervemad on lehmad ja seda vähem nad antibiootikume vajavad.

Lehma terviseteeman
Foto: Dimedium AS

Bert van Niejenhuis’i 10 soovitust

1. Määrake tervise eesmärgid ja veenduge, kõik inimesed teie farmis mõistavad neid eesmärke;

2. Koostage koos veterinaariga raviprotokollid ja salvestage andmed regulaarseks analüüsiks;3. Bioturvalisuse säilitamine;4. Jälgige loomade tervist ja tehke regulaarseid läbivaatusi – vähemalt kord aastas;5. 1 söömiskoht igale lehmale, et söödaalal ei oleks ülerahvastatust;6. 10 cm joomisala igale lehmale;7. 1 pehme ja avar ase igale lehmale;8. Piisavalt valgust: >200 lux;9. Värske õhk (nagu õues);10. Piisavalt ruumi, et iga lehma vahemaa sööda ja veeni jääks 15 meetri raadiusesse.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960