Autor: Metsamajandusuudised.ee • 29. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kulu põletamine on keelatud

Kevade ja soojade ilmade saabudes on taas päevakorda kerkinud kulupõlengud ning hooletusse jäetud lõkked. Päästjatel on tulnud käia kustutamas juba üle kolmekümne metsa- ja maastikutulekahju.
Kulupõletamine ja süütamine on keelatud, ohtlik ja karistatav tegevus.
Foto: Pixabay

„Esimesi kulupõlenguid tuli päästjatel käia kustutamas juba eelmisel nädalavahetusel. Ees on ootamas uus nädalavahetus koos sooja ja päikeselise ilmaga ning igati mõistlik on veeta see õues. Küll aga palume inimestel olla väga ettevaatlikud lõkete tegemisel, sest kuiv pinnas ja tugev tuul võivad kaasa tuua tuleõnnetuse,“ ütles Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe.

Tuleval nädalavahetusel võtavad päästemeeskonnad tuleohutuse ka suurema tähelepanu alla ning käivad tegemas lõkkepatrulle. Eriline tähelepanu pööratakse lõkete tegemisele, et ennetada suuremate kahjude tekkimist ja kasvatada inimeste teadlikkust tuletegemise ohutusnõuete kohta.

Kulupõlengud saavad enamasti alguse inimesest. Nii saamegi rääkida tahtlikust süütamisest, hooletust käitumisest, teadmatusest. Pole harvad juhud, kus kulupõleng algab maha visatud suitsukonist, tikust või põllule visatud klaaspudelist.

Kulupõletamine ja süütamine on keelatud, ohtlik ja karistatav tegevus. Kulupõlengutes on hukkunud inimesi ning tules hävinud kodusid. Lisaks tule leviku ohule metsa või hoonetele, hukkuvad madalas heinas elutsevad pisikesed loomad ja pesitsemist alustanud linnud.

Samuti on väga ohtlikud mittenõuetekohaselt tehtud või hooletusse jäetud lõkked. Et vältida lõkkest alguse saavaid tulekahjusid on oluline meeles pidada järgmisi lihtsaid reegleid:

•lõkkekoht peab olema hoonetest ohutus kauguses, sest sädemed võivad tuulega lennata hoone peale;

•alla meetrise läbimõõduga lõke peab olema hoonest vähemalt 8 m kaugusel;

•lõke läbimõõduga üle 1 m peab olema hoonest 15 m kaugusel;

•lõkkekoha ümbrus tuleb puhastada kuivanud taimedest, okstest ning muust põlevast materjalist;

•lõke tuleb piirata kivide või pinnasevalliga;

•lõket tohib teha vaid siis, kui tuule kiirus on alla 5,4 m/s (nõrk tuul);

•koduaia lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit;

•lõket tuleb valvata ja hoia selle läheduses kustutusvahendid, näiteks ämber veega, 6 kg tulekustuti;

•lõkkel tuleb inimese valvsa pilgu all lasta täielikult ära põleda või tuleb see kustuta veega;

Neid lihtsaid ohutusreegleid järgides on võimalik ära hoida suurte kahjudega põlenguid ning säästa elusid ja loodust.

Tuleohu kaarti saab vaadata SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960