Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 24. mai 2019

Börs: Piima rekordiliselt pikk hinnatõus sai läbi

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad rühivad ülespoole; sigade arv langes Hiinas järsult; piimahinnad murdsid rekordi ja langesid GDT oksjonil esmakordselt 12 oksjoni jooksul; nafta hind langeb; kütus odavneb.
Piima rekordiliselt pikk hinnatõus sai läbi.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Nädala märkcõnad:

•Tundub, et toidunisu hinnad on põhja seljataha jätnud ning hinnad on hakanud kasvama. Sellel nädalal toetas nisu USA kehv ilm. Venemaa toodanguprognoos oli oodatust väiksem, mis pakkus samuti tuge.

•Hiinast ilmusid andmed, et Shangdongi provintsis, kus toodetakse Hiinas kõige enam sealiha, on emiste hulk langenud poole aastaga 41 protsendi võrra. See pakkus täiendavat tuge ka Euroopa sealihahindadele.

•Globaalsed piimahinnad langesid aga esmakordselt ligi kuue kuu jooksul. GDT hinnaindeks langes veidi enam kui 1 protsendi võrra. Euroopas on hinnatase aga jätkuvalt tugev ning analüütikud usuvad, et suurt langust ei ole oodata.

Toidunisu hinnad rühivad ülespoole

Euronexti nisufutuuride hinnad olid sellel nädalal tõusuteel, sest USAs kallinesid nisuhinnad kehva ilma tõttu ning tehnilist pilti vaadates olid hinnad juba väga madalale langenud.

Septembrikuu nisufutuurid kallinesid nädalaga 1,4 protsenti, 176,25 euroni tonnist. Teisipäeval jõudis futuur ka 178,25 euroni tonnist, mis on viimase seitsme nädala kõrgeim tase.

USA teraviljahinnad on viimase nädala jooksul järsult tõusnud, sest turuosalised kardavad, et teatud regioone tabanud paduvihmad takistavad maisikülvi ning kahjustavad talinisu.

Euroopa turg on veidi aeglasemalt kallinenud, sest jätkuvalt on regiooni ilmastik nisu jaoks väga soodne. Tänavu oodatakse mullusest tunduvalt suuremat saaki, nii Euroopas kui ka Musta mere regioonis.

Venemaa valitsus teatas neljapäeval, et selle hooaja toodang saab olema umbes 75 miljonit tonni, mis oli oodatust väiksem number. Samas andsid mitmed analüütikud mõista, et pigem on tegemist konservatiivse prognoosiga.

Toidunisu septembrikuu futuur. Allikas: Barchart.

Sigade arv langeb Hiinas järsult

Paaritamiseks mõeldud emiste arv langes Hiina võtmetähtsusega sealiha tootmise regioonis veidi enam kui poole aastaga 41 protsendi võrra, teatasid kohalikud ametivõimud.

See tekitas turuosalistes täiendavat hirmu, et sealihatoodang saab tänavu olema Hiinas tunduvalt väiksem. Hea uudis on see aga teiste regioonide kasvatajatele, kes saavad hinnatõusust osa.

Suur langus tabas näiteks Shangdongi provintsi, kus toodetakse Hiinas kõige rohkem sigu. Näiteks 2017. aastal toodeti kokku 47 miljonit siga, selgub ametlikest andmetest.

Aafrika seakatk on levinud Hiinas meeletu kiirusega – ametivõimud on kindlaks teinud 114 erinevat puhangut. Paljud turuosalised kardavad, et olukord on veelgi hullem. Näiteks Shandong on teada andnud ainult ühest juhtumist.

Euroopa Liidu sealihahinnad on Hiina katku tõttu kallinenud mõne kuuga ligi 35 protsenti.

Sealiha hinnad.
Foto: Äripäev AS

Piima rekordiliselt pikk hinnatõus sai läbi

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjoni, kus rekordiliselt pikk hinnatõus murti ning piimatooted odavnesid, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks langes 21. mail toimunud oksjonil kokku 1,2 protsenti, keskmine müügihind oli 3414 dollarit tonnist. Mai alguses toimunud oksjonil kallines indeks 0,4 protsenti, mis oli 11. järjestikune tõus.

Täispiima pulber, mis on oksjonil enimkaubeldud toode, odavnes 2,1 protsenti. Peamise põhjusena toodi välja pakkumise paranemine põhjapoolkeral. Samas ütlesid analüütikud, et suurt hinnalangust oodata ei ole, sest Aasia nõudlus on jätkuvalt väga tugev.

“Hiina nõudlus on viimase kuu jooksul olnud jätkuvalt tugev,” ütlesid Westpaci ökonomistid oma raportis. “Hiina nõudlusest sõltub edaspidi see, kas piimahinnad püsivad praegusel tasemel või mitte.”

Piimahinnad on tänavu tublisti tõusnud, sest Uus-Meremaa toodang on olnud nõrk ning ülemaailmne nõudlus tugev.

Euroopas tõusis kooritud piima pulbri hind nädalaga 1,2 protsenti ning tonn maksab 2100 eurot.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas (€/tonn). Allikas: EEX.

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind Euroopas 0,3 protsenti, 365 euroni tonnist. Valge suhkur odavnes aga 0,6 protsenti ja tonn maksab 323 dollarit.

Arabica kohvihinnad tõusid reedel aga seitsme nädala tippu, sest Brasiiliat on tabanud külm ilm ning turuosalised on muretsema hakanud sealse toodangu pärast.

Kakao hind tõusis nädalaga 2,6 protsenti ning tonn maksab 2437 dollarit. Hindu on toetanud Ghana võimalik toodangu vähenemine.

Nafta odavneb

Naftahinnad langesid sellel nädalal tublisti, neljapäeval ulatus kukkumine lausa peaaegu 6 protsendini, vahendab CNBC.

Turud on nüüd arvesse võtmas, et USA ja Hiina kaubandussõda võib väga pikaks venida, samuti ilmusid USA tööstussektori andmed, mis valmistasid pettumuse. Mitmed analüütikud tõid ka välja, et Lähis-Ida naftariikide pinged on laabumas.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 5,4 protsenti ja WTI kaotas 6,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 68,8 ja 58,7 dollarit. Nafta jaoks on tegemist viimase viie kuu kehveima nädalaga.

“60 dollari tase on kriitiline toetustase,” ütles investeerimisfirma Again Capitali partner John Kilduff. “Pärast 60 dollari tasemet on toetus kohe 58 dollari juures. Kui hinnad hakkavad veel järsemalt kukkuma, siis võib WTI jõuda ka 52 dollarini.”

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 1 protsendi võrra, 729 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes aga 8 protsenti ning tonn maksab 613 dollarit. Kerge kütteõli hind langes 8,4 protsenti, 597 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960