Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 31. mai 2019

Börs: Toidunisu hinnad tõusid hüppeliselt

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad tõusid hüppeliselt; fondid panustavad nisu hinnalangusele vähem; mais saab kasu aeglasest külvamisest USAs; kohvi taastumine 13 aasta põhjast jätkub; suhkur surve all; nafta kukkus mitme kuu põhjas.
<strong >Toidunisu hinnad tõusid hüppeliselt.</strong>
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad tõusid see nädal järsult ning septembrikuu futuur jõudis ka 190 euroni, sest ilmastikuolud üle maailma on järsult halvenenud. Nii Ida-Euroopas kui ka Ukrainas on probleeme liialt vihmase ilmaga, kuiv ilm kummitab aga Venemaad, Austraaliat ja Kanadat.

•Investeerimisfondid vähendasid nisu hinnalangusele panustavaid positsioone, mis võib tähendada, et hinnatõus ei ole ajutine.

•Maisi hind tõusis Euroopas see nädal ligi 5 protsenti, sest madalate hindade tõttu on USAs külvamist vähe ning kehvad ilmastikuolud mõjutavad ka maisi.

•Nafta hind langes madalaima tasemeni alates märtsist ning kütusehinnad on lõpuks taanduma hakanud. Võib loota, et peagi näeme hinnalangust ka Eesti tanklates.

Toidunisu hinnad tõusid hüppeliselt

Euroopa toidunisu hinnad tõusid sellel nädalal järsult ning septembrikuu futuur jõudis vahepeal ka 190 euroni tonnist. Hiljem nädala lõpus tõus aga veidi taandus.

Nädalaga kallines futuur kokku 1,8 protsenti, 185,25 euroni tonnist. Kolmapäeval jõudis päevsiseselt hind ka viimase viie kuu tippu.

“Ülemaailmsed ilmastikuolud ei ole teraviljade arenemiseks viimasel ajal väga head,” ütles teraviljade kauplemisega tegelev Jonathan Lane Reutersile. Ta ütles, et USA talinisu reitingud on järjest kehvemaks muutunud ning see on aidanud hinnalanguse pöörata tõusuks.

“Samuti muretsetakse kuiva ilma pärast Austraalias, Kanadas ja Venemaal. Ida-Euroopa ja Ukraina küllaltki vihmane ilm ohustab samuti lõpptoodangu mahtu ja kvaliteeti,” lisas ta.

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) tõstis Euroopa Liidu nisutoodangu prognoosi 0,8 miljoni tonni võrra, 149,8 miljoni tonnini. Kõige enam tõsteti Taani ja Rootsi saagiootusi. Turuosaliste jaoks oli tegemist pigem marginaalse tõusuga. Eelmise aasta nisutoodang ulatus Euroopa Liidus 137,8 miljoni tonnini.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Fondid kärbivad langusele panustavaid positsioone

Sellel nädalal vähendasid investeerimisfondid ja teised finantsinstitutsioonid toidunisu langusele panustavaid positsioone. Kui eelmine nädal ulatus lühikeste positsioonide netomaht 29 964 lepinguni, siis see nädal langes see 20 348 lepinguni.

Samas vähendati ka tõusule panustavaid positsioone – kui eelmine nädal ulatusid need 27 829 lepinguni, siis see nädal juba 20 302 lepinguni.

Hinnatõus jõudis ka maisiturule

Hinnatõus on jõudnud ka maisiturule – augustikuu maisi futuur kallines Euronext börsil nädalaga ligi 5 protsenti, 176,5 euroni tonnist.

Nimelt on kehvad ilmastikuolud mõjutamas ka maisiturgu, lisaks sellele vähendas IGC selle hooaja (2019/20) globaalse maisitoodangu prognoosi 7 miljoni tonni võrra, 1,118 miljardi tonnini. Peamiselt on see seotud USA toodangu vähenemisega – riigi prognoosi alandati 9 miljoni tonni võrra.

Põhjuseks võib pidada USA kesk- ja põhjaosa farmerite ajalooliselt aeglast külvamist. USAs on hinnad tõusnud juba kolme aasta kõrgeima tasemeni, aga analüütikute sõnul peab hinnatõus külvamise suurenemiseks jätkuma.

“See peab veel tööd tegema,” ütles A/C Tradingu president Jim Gerlach. “Kui sa küsid farmeritelt, et nad hakkaksid maisi maha panema, siis nad ütlevad, et praeguste hindade juures ei ole see tulus.”

Maisi septembrikuu futuur Euronext börsil (€/tonn). Allikas: Barchart.

Kohvi taastumine jätkub, suhkur surve all

Teiste toorainete seas tõusis arabica kohvi futuuride hind viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni. Hiljuti jõudsid hinnad 13 aasta madalaima tasemeni ning on alates sealt taastunud, põhjuseks probleemid kohvi kvaliteediga Brasiilias ning sealse valuuta tugevnemine.

Juulikuu arabica kohvi nael maksis neljapäeval 101,6 dollarisenti, mis on kõrgeim tase alates veebruari keskpaigast.

Ekspertide sõnul võib Brasiilia tänavu toota vähem kõrge kvaliteediga kohviube, sest vihma on rohkem.

“Me võime praeguselt hinnatasemelt näha väikest taandumist, aga ma ei usu, et kohvi hind langeb alla 90 sendi,” ütles Rabobanki toorainete analüütik Carlos Mera.

Suhkru augustikuu futuur tõusis see nädal 0,3 protsenti, 326 dollarini tonnist. Tõusupotentsiaal on kesine, sest varud on jätkuvalt suured ning pigem on suhkur tuge saanud teiste põllumajandustoormete kallinemisest, ütlesid eksperdid.

Kakao hind langes nädalaga 0,2 protsenti, 2431 dollarini tonnist. Euroopas kallines kooritud piima pulbri juulikuu futuur 1 protsendi võrra, 2140 euroni tonnist.

Nafta hinnad mitme kuu põhjas

Nafta hinnad langesid neljapäeval aga madalaima tasemeni alates märtsist, sest USA naftavarud langesid oodatust palju vähem. Samuti selgus, et USA naftatootmine tõusis uue rekordini, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta hind langes nädalaga 3,5 protsenti ja Brent kaotas 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 56,7 ja 66,7 dollarit. Tegemist on madalaima tasemega alates märtsist, WTI on mais langenud juba 8 protsenti.

Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA) teatas neljapäeval, et USA naftavarud langesid 24. mail lõppenud nädalal 300 000 barreli võrra. S&P Global Plattsi küsitletud analüütikud ootasid languseks 1,4 miljonit barrelit.

Samuti tõusis EIA hinnangul USA naftatootmine eelmisel nädalal 100 000 barreli võrra, 12,3 miljoni barrelini päevas.

Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 2,7 protsenti, 710 dollarini tonnist.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960