Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 7. juuni 2019

Börs: Rapsi toodanguootused ülimadalal

Nädala märksõnad: toidunisu hinnad uuesti languses; piimahinnad langesid teist oksjonit järjest; rapsiseemnete hinnad tõusuteel; nafta odavnemine pani bensiini järsult kukkuma.
Taliraps.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Rapsiseemnete toodanguootused ülimadalal

•Toidunisu hinnad langesid järsult, sest Euroopat tabanud vihmad on mure kuiva ilma pärast ära kaotanud. Samuti ütlesid analüütikud, et müük oli tehnilist laadi.

•Piimahinnad langesid GDT oksjonil juba teist oksjonit järjest, sest pakkumine on viimastel nädalatel kasvanud ning hinnad on jõudnud küllaltki kõrgele tasemele.

•Rapsiseemnete hinnad on viimastel kuudel tõusnud, sest Euroopa Liidu tootmine saab tõenäoliselt olema viimase kümnendi madalaim.

•Ühendriikide naftavarud kasvasid järsult ning see pani nafta kiiresti odavnema. Bensiini hinnad langesid Euroopas nädalaga lausa 15 protsenti.

Toidunisu hinnad uuesti languses

Pärast mai teises pooles toimunud kiiret tõusu hakkasid nisufutuurid juunis jälle odavnema, analüütikute sõnul on tegemist tehnilise müügiga, vahendab Reuters.

Toidunisu septembrikuu futuur odavnes nädalaga kokku 3,5 protsenti, 178,8 euroni tonnist, mis on viimase kahe nädala madalaim tase. Hinnatõus jõudis tippu 29. mail, mil tonni eest tuli välja käia lausa 190 eurot.

Kui muidu muretseti kehva ilma pärast, siis Prantsusmaad, Saksamaad ja Suurbritanniat tabanud vihmasajud on kartusi vilja kvaliteedi pärast maandanud.

“Mulla niiskus on paranemas, mis on väga positiivne areng. Viimastel nädalatel on ilm olnud väga põuane,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Samuti on hinnalangus suuresti ka tehnilist laadi – viimastel nädalatel kallines nisu väga kiiresti ja jõudis tähtsa vastupanutasemeni 190 euro juures, millest põrkuti tagasi allapoole.

Toidunisu detsembrikuu futuuri hind langes 2,9 protsenti ja tonn maksab 182,7 eurot.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahinnad langesid teist oksjonit järjest

Globaalsed piimahinnad langesid GDT oksjonil juba teist korda järjest, sest pakkumine on kasvanud ning see on aasta alguses toimunud tugeva hinnatõusu peatanud, vahendab Reuters.

GDT oksjonil langesid hinnad kokku 3,4 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3423 dollarit tonnist. Eelneval oksjonil langes indeks kokku 1,2 protsenti.

Enimkaubeldud täispiima pulbri hind langes 1,5 protsenti, kooritud piima pulber odavnes 4 protsenti.

“Hindade taandumine peegeldab tõenäoliselt pakkumise kasvu,” ütles NZXi analüütik Robert Gibson. “Samuti ootavad turud küllaltki korralikku kevadist piimatootmist, praegu on tingimused selleks soodsad.”

Piimahinnad on 2019. aastal tublisti tõusnud, peamiselt on põhjuseks olnud Uus-Meremaa kehv pakkumine ning Aasia riikide tugev nõudlus.

Euroopas kallines kooritud piima pulber aga 1,2 protsenti, 2125 euroni tonnist. Mai keskpaigas saavutatud tippudest on hind langenud siiski 5 protsenti.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn). Allikas: EEX.

Rapsiseemnete toodanguootused ülimadalal

Rapsiseemnete hinnad on viimastel kuudel aga tõusnud, sest analüütikute sõnul saab tänavune ELi toodang olema viimase kümnendi väikseim, vahendab Reuters.

Teraviljasektori assotsiatsioon Coceral prognoosis mai lõpus, et 2019. aasta Euroopa Liidu rapsiseemnete tootmine ulatub 17,9 miljoni tonnini, mida on 2 tonni vähem kui mullu.

Teised analüütikud prognoosivad sarnaseid mahte, ühtlasi oodatakse, et tootmine saab olema madalaim alates 2007. aastast.

“Vihm on faktor ja see võib pakkuda rapsile veidi tuge. Aga tänavu on raps kannatanud nii palju, et eriti see olukorda ei muuda,” ütles Agriteli analüütik Nathan Cordier. “Tundub, et Euroopa Liidu tootmine saab olema 18 miljonist tonnist väiksem. Saagikusele mõjub tänavu kehvasti ka erinevate kahjurite laialdane levik.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines suhkur 4,4 protsenti ja tonn maksab 338 dollarit. Kakao odavnes 0,9 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 2409 dollarit.

Nafta hinnalangus pani bensiini järsult odavnema

Nafta hinnad hakkasid nädala keskel aga langema, sest USA toornaftavarud kasvasid, vahendab Reuters.

USA toornafta varud kasvasid eelmisel nädalal 6,8 miljoni barreli võrra, analüütikud ootasid kasvuks vaid 0,9 miljonit barrelit. Ühtlasi tõusid naftavarud kõrgeima tasemeni alates 2017. aastast. Viimase viie aasta keskmisest on varud 6 protsenti suuremad.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 6,5 protsenti ja WTI kaotas 6,2 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 62,3 ja 53,2 dollarit. Märkimisväärne on see, et nafta hinnalangusele reageeris väga agressiivselt ka kütus. Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga lausa 15 protsenti ning tonn maksab 603 dollarit. Diislikütus ja kerge kütteõli odavnesid kumbki 7 protsenti.

Investeerimisfirma Again Capitali partner John Kilduff ütles Reutersile, et varude kasvu tingis impordi suurenemine ja kodumaise tootmise laienemine.

USA Energia Informatsiooni Administratsioon teatas, et Ühendriikide nafta netoimport suurenes eelmisel nädalal 1,1 miljoni barreli võrra päevas. Päevane naftatootmine suurenes 0,1 miljoni barreli võrra.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960