Autor: Põllumajandus.ee • 17. juuni 2019

Luubi all põldoa ja -herne taimekaitse ning lisaväetamine

Põldoa ning -herne kasvupind on viimastel aastatel oluliselt suurenenud. Statistikaameti andmetel ulatus herne pind 2016. ja 2017. aastal üle 38 000 ha, põldoa kasvupind on samuti järsult tõusnud. Seoses kasvupinna laienemisega on suurenenud haiguste surve eelnimetatud kultuuridele.
Hernepõld.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Baltic Agro spetsialistid annavad nõu kuidas ja millega teha taimekaitset herne- ja oapõllul ning mis väetist need kultuurid vajaks.

Levinuimateks ja kõige enam kahju tekitavateks haigusteks on laikpõletik, põldoal lisaks ka šokolaadilaiksus ja rooste. Seoses rapsi kasvupinna laienemisega on suurem oht ka hernel valgemädanikku nakatumiseks.

Laikpõletik (Ascochyta fabae Ascochyta pisi, Mycosphaerella pinodes) kahjustab nii hernest kui uba. Esimesed haigustunnused ilmnevad noorematel lehtedel konkreetsete ümarate kuni ovaalsete, seest heledamate laikudena. Haiguse arenedes nakatuvad nii lehed, varred, kaunad kui ka seemned. Varte nakkumine võib soodustada kultuuri lamandumist. Seemnete tugeval nakatumisel väheneb võimalus müüa hernest ja uba toiduviljana. Optimaalne temperatuur haiguse levikuks on 15-20 ℃ ning levikut soodustab kõrge õhuniiskus.

Põldoa-šokolaadilaiksus (Botrytis fabae) on kiire levikuga ja soodsatel aastatel olulist kahju tekitav haigus. Sümptomid varieeruvad esialgsetest väikestest selgepiirilistest punakas-pruunidest laikudest lehtedel kuni terve taime mustaks tõmbumiseni. Tugev nakkus võib põhjustada kaunade avanemist ja seemnete värvumist. Õite nakatumisel võivad need jääda välja arenemata ja väheneb kaunade arv taimel. Haiguse leviku kiirust mõjutab valdavalt ilmastik: nakkumine on kiirem jahedates ning niisketes tingimustes, eriti õitsemise ajal. Hilisem varte nakatumine võib põhjustada kultuuri lamandumist. Haiguse areng on intensiivseim 15-22 ℃ ja 90% õhuniiskuse korral.

Põldoa ja -herne haigustõrjeks on võimalik kasutada Propulse 0,8-1,0 l/ha, mida võib kasutada esimeste haigustunnuste ilmumisel, õiepungade moodustumisest kuni õitsemise lõpuni (BBCH 50-69) kuni 2 korda kultuuri kasvuaja jooksul. Herne ja oa haigustõrjeks on efektiivne ka Signum 1 kg/ha. Võib kasutada ka jagatud pritsimist ning alustada ennetavalt esimeste õite avanemisest või esimeste haigustunnuste ilmumisest ning kasutada kuni õitsemise lõpuni.

Leheväetamine tasub ära

Haiguste ja kahjurite tõrjet saab ühendada vajadusel kasvuaegsete leheväetiste kasutamisega. Herne ja põldoa kasvatamiseks ei sobi happeline muld. Kui pH < 5,5, tekib molübdeeni defitsiit ja juuremügarad ei suuda piisavalt efektiivselt funktsioneerida, mistõttu väheneb N2 kasutus. Samas on eelnimetatud kultuuride jaoks oluline element ka boor, mis muutub raskesti kättesaadavaks aluselises (pH >7) mullas, põhjustades õiealgmete deformeerumist. Mõlema elemendi - nii molübdeeni kui boori - kättesaadavus väheneb kerge lõimisega happelistel muldadel ja põuatingimustes.

Molübdeeni ja boori defitsiidi leevendamiseks võib kasutada Tradebor Mo 2-3 l/ha või pruunvetikaekstraktil põhinevat Phylgreen B Mo, kulunormiga 2 l/ha alates 8 lehest kuni õiealgmete tekkimiseni. Boor on oluline anda enne õitsemist, sest see soodustab õitsemist ning viljumist.

Herne arenguks on oluline ka magneesium (MgO 30-50 kg/ha). Magneesiumi kättesaadavuse parandamiseks on soovitatav herne 3 lehe faasist kuni õitsemise alguseni kasutada Magnitech 3 l/ha või Epso Top 4-5 kg/ha.

Parandamaks PK kättesaadavust juurekava paremaks arenguks, tuleks lisaväetamiseks 4-6 lehe faasis kasutada kiire mõjuga fosforit sisaldavat vedelväetist Trafos Mg-B-Mn-Fe 2 l/ha. Väetises sisalduv mangaan muudab herne ja oa taimed põua- ja haiguskindlamaks. Herne- ja oasaagi moodustumiseks on oluline element ka kaalium. Pritsimine vedelväetisega Final K 2 l/ha õitsemise lõpust kuni kaunade moodustumise alguseni aitab tõsta kultuuri saagikust ning parandada saagi kvaliteeti (suurendada kuivaine ja proteiini sisaldust).

Kahjuritõrjel jälgi ohutusnõudeid

Kahjurite tõrjeks sobib oal ja hernel kasutada insektitsiide Cyperkill 0,05 l/ha, Decis Mega 0,15 l/ha või Proteus OD 0,75 l/ha.

Tähelepanu! Eelnevalt nimetatud insektitsiidide kasutamisel tuleb silmas pidada, et neid on keelatud kasutada õitsvatel põllumajanduskultuuridel ja umbrohtudel. Erandina võib tõrjuda hernemähkurit herne õitsemise ajal ajavahemikus 22.00-05.00. Mesilaste kaitsmise eesmärgil mitte kasutada taimede õitsemise ajal Proteus OD’d paagisegudes fungitsiididega.

Pritsija meelespea:

•Õitsvat hernest ja umbrohtu võib pritsida ainult ajal, kui mesilaste lendlus pole aktiivne (kl 22.00-05.00);

•Hernemähkuri tõrjeks teostatakse pritsimine herne õitsemise ajal ning lehetäide tõrjeks oal ja lupiinil esimeste täikolooniate ilmumisel kuni õitsemise alguseni (BBCH 59);

•Õitsvat uba ja lupiini on keelatud pritsida.

Baltic Agro põllutiim

Uuri lisa: www.balticagro.ee

Loe lisaks: Kuidas tõlgendada Yara Megalab’i leheanalüüside tulemusi?

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960