Autor: Pille Ivask • 19. august 2019

Toidujäätmed on uus triljoniäri

Viljad.
Foto: Roberto Casimiro
ÜRO hinnangul on toidujäätmete üha suurenev hulk märkimisväärne panustaja kliima soojenemisse. Mitmed ettevõtted näevad neis aga hoopis oma võimalust ning eksperdid on jõudnud hinnata, et edu korral võib toidujäätmete töötlemine olla suisa triljoniäri.

Selle äri lihtsaim versioon on mõistagi toidupank ehk üle jäänud korralik kaup korjatakse kokku ning toimetatakse abivajajatele. Variante on aga teisigi.

Mõnevõrra keerukama versiooniga on välja tulnud andmefirma Good For Food, mille eesmärk on hotellidele ja suurköökidele pakkuda võimalusi arvutuste abil toidukoguseid korrigeerida.

Ettevõtte juht ja kaasasutaja Rayner Loi ütles CNBC-le, et kui toidupank on üks paljusid võimalusi, mida üle jääva toiduga pihta hakata, võiks tegelikult läheneda probleemi tuumale ning toota õigetes kogustes. Loi sõnul võiks andmesüsteemid ja teadlik tegutsemine aidata köökidel mõista, kas ja mil viisil nad saavad erinevaid komponente taaskasutada. Ta tõi näitena, et kui kartuleid frititakse, siis kartulitest üle jäävaid koori võiks kasutada garneeringuna.

Loi hindas, et ettevõtte loodud süsteem aitab köökidel vähendada ära visatud toidukraami hulka juba esimeste kuudega umbes 30-50 protsenti. Lisaks aitavat see Loi sõnul ka kulusid kokku hoida.

Energiasektor näeb võimalust

See toidukraam, mida uuesti kasutada ei saa, sobib hästi energiasektorisse. Iisraeli ettevõte HomeBiogas on leidnud viisi, mis võimaldab teatud bakterite abil lagundada toiduaineid, näiteks puu- ja juurvilju, aga ka liha- ja piimatooteid, ning sellest toota biogaasi.

Ettevõtte kaasasutaja Yair Teller ütles CNBC-le, et ettevõte suudab tänu oma tehnoloogiale töödelda ka orgaanilisi jäätmeid, mis muidu suunatakse kas mõnda veekogusse või mujale ja mis lõpuks reostavad loodust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960