Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 13. detsember 2019

Börs: Toidunisu taastus kahe nädala põhjast

Nädala börsiuudised: toidunisu taastus kahe nädala põhjast; rapsiseemnete hind peaks kõrgel püsima ka järgmisel aastal; kohvi hinnad kahe aasta tipus; suhkur saavutas enam kui ühe aasta rekordi; nafta kolme kuu tipus.
Toidunisu taastus kahe nädala põhjast
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad langesid nädala keskel kahe nädala põhja. Neljapäeval olid hinnad jälle tõusmas ning põhjusena võib välja tuua tugeva ekspordinõudluse ja globaalsete hindade kallinemise.

•Strategie Grains prognoosib, et rapsiseemnete saaks saab ka järgmisel aastal olema küllaltki väike, mis peaks hindu praegusel kõrgel tasemel hoidma.

•Kohvi hinnad tõusid kahe aasta tippu, sest turul pakkumine on kitsenemas. Suhkur jõudis kõrgeima tasemeni alates eelmise aasta oktoobrist.

•Nafta hind tõusis kolme kuu tippu, sest USA-Hiina kaubanduskõnelused sujuvad ning Briti parlamendivalimiste tulemused olid turgude jaoks soodsad.

Toidunisu taastus kahe nädala põhjast

Nädala keskel langesid Pariisi toidunisu hinnad kahe nädala madalaima tasemeni, aga hakkasid neljapäeval taastuma, sest USAs toimus hinnatõus ning ekspordinõudlus on tugev.

Märtsikuu toidunisu futuuri hind tõusis lõpuks nädala lõikes 0,1 protsenti, 184 euroni tonnist. Vahepeal puutus hind ka 181,25 euro taset, viimati kauples futuur nõnda madalal novembri lõpus.

Strategie Grains kirjutas oma igakuises raportis, et Euroopa Liidu nisueksport peaks 2019/20 hooajal olema veidi alla 29 miljoni tonni. See number on eelmise hooaja 20,8 miljonist tonnist tunduvalt suurem.

Firma analüütikud prognoosivad, et Euroopa Liidu pehme nisu toodang peaks järgmisel aastal langema 140,5 miljoni tonnini (tänavu 145,8 miljonit tonni). Põhjusena toodi välja vihmane sügis, mis lükkas külviperioodi edasi.

Tootmise üldine langus peaks järgmisel aastal hindu veidi kõrgemal tasemel hoidma kui tänavu. Samas sõltub olukord suuresti ka eksporditurgudest ning USA, Ukraina ja Venemaa tegevusest globaalsel turul.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barhcart.

Rapsiseemnete hind peaks kõrgel püsima ka järgmisel aastal

Ka järgmine aasta saab rapsiseemnete saak olema Euroopa Liidus väike, mis tõotab hoida hindu kõrgel tasemel.

Konsultatsioonifirma Strategie Grains prognoosib, et Euroopa Liidu rapsiseemnete tootmine ulatub järgmisel aastal 18,46 miljoni tonnini. Tänavu ulatus tootmine 16,85 miljoni tonnini, mis on viimase 13 aasta madalaim tase.

2020. aasta prognoosi kohaselt oleks saak viimaste aastate võrdluses jätkuvalt üks väiksemaid, sest põuad on seganud külvamist. Uus prognoos on kooskõlas ka Strategie Grainsi eelmise kuu prognoosiga, kus kirjutati, et 19 miljoni tonni piiri tõenäoliselt ei ületata.

Järgmise aasta külvipindala peaks ulatuma 5,68 miljoni hektarini (tänavu 5,53 miljonit hektarit) ning prognoositud saagikus on 3,25 tonni hektarilt (tänavu 3,05 tonni hektarilt).

Nii biodiisli sektori kui ka toidutööstuse poolne nõudlus rapsiseemnete järele on samal ajal püsinud tugev.

Rapsiseemnete hind tõusis see nädal 1,5 protsenti ja tonn maksab 401,25 eurot. Viimase kuue kuu jooksul on hinnad tõusnud enam kui 10 protsenti.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest Euroopa toorainetest kallines maisi jaanuarikuu futuur 0,2 protsenti ja tonn maksab 165,25 eurot. Kooritud piima pulbri kiire hinnatõus jätkub. Tonnihind tõusis nädalaga 1,4 protsenti, 2607 euroni.

Kohvi hinnad kahe aasta tipus

Arabica kohvi hinnad tõusid neljapäeval aga kahe aasta kõrgeima tasemeni, sest fondid on aktiivselt ostmas ning pakkumine on kitsenemas, vahendab Reuters.

Märtsikuu arabica kohvi hind tõusis neljapäeval 2 protsenti, 1,37 dollarini. Varasemalt jõudis hind ka 1,39 dollarini, mis on kõrgeim tase alates 2017. aasta septembrist.

Kohvile on tuge pakkunud asjaolu, et 2019/20 hooajaks oodatakse turul defitsiiti. Samuti muretsetakse kuiva ilma pärast Brasiilias, mis võib ka uue hooaja tootmist piirama hakata.

“Suured kauplemismajad, pangad ja mitmed fondid usuvad, et tõus võib jõuda ka 1,45 dollarini,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Brasiilia eksportis novembris 2,8 miljonit kohvikotti (60 kg kotid), mida on 22 protsenti vähem kui aasta tagasi. Märtsikuu robusta kohvi hind tõusis 1447 dollarini tonnist.

Suhkur viimase aasta tipus

Märtsikuu toorsuhkru futuur tõusis nädala lõpuks 13,5 dollarini naelast ning jõudis kõrgeima tasemeni alates eelmise aasta oktoobrist.

Turule prognoositakse 2019/20 hooajaks globaalset defitsiiti ning ilmunud on ka märgid, et järgmisel hooajal võib turg samuti defitsiidis olla. Tõsi, varud on aga jätkuvalt suured, sest kaks aastat on toimunud ületootmine.

“Spekulatiivsed langusele tehtud panused on nüüd stabiliseerunud ning India jaoks muutub eksport 13,5 dollari tasemel mõistlikuks. See võib tähendada, et suhkru hinnatõus on edaspidi piiratud,” kirjutas investeerimisfirma Sucden Financial.

Märtsikuu valge suhkru hind tõusis Londoni börsil 354 dollarini tonnist ning jõudis kõrgeima tasemeni alates veebruarist.

Nafta hind kolme kuu tipus

Nafta hind tõusis nädala lõpus viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni, sest USA-Hiina kaubanduskõnelused edenevad ning Suurbritannia parlamendivalimistelt tuli turgude jaoks soodne tulemus.

USA allikad ütlesid neljapäeval, et kaubandusleppe tingimused on paigas. Osadest tariifidest ollakse nõus loobuma ning hiinlased ostavad edaspidi rohkem USA põllumajandustooteid.

Brenti toornafta kallines nädala lõikes 2,8 protsenti ja WTI lisas 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 65,2 ja 60 dollarit.

18 kuud kestnud kaubandussõda on naftahindu surve alla hoidnud. Ebakindlus Brexiti osas on samuti naftale negatiivselt mõjunud. Eile toimunud valimistel võitsid aga konservatiivid parlamendis enamuse ning turgude jaoks oli see positiivne uudis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960