Autor: Põllumajandus.ee • 15. jaanuar 2020

Maheviljelus koos talviste vahekultuuridega ja kompostiga parandab oluliselt mullaomadusi

Mida rohkem on mullas orgaanilist ainet, seda aktiivsem ja rikkalikum on mulla elustik, kes parandab nii mulla toitainete sisaldust, struktuuri kui mulla tervist.
Maheviljelus koos talviste vahekultuuridega ja kompostiga parandab oluliselt mullaomadusi.
Foto: Karin Kaljuläte / Ekspress Meedia

Taimejäänused ja muu sarnane orgaanika lagundatakse kõigepealt suuremate mullaorganismide nagu vihmaussid, ümarussid, lestalised jt poolt. Seejärel töödeldakse edasi juba mulla mikroorganismide poolt taimedele kättesaadavaiks toiteelementideks. Mulla mikroorganismid tarbivad selleks kasvuhoonegaase. Seetõttu on mullad ookeanide järel maailmas teisel juhtival kohal kasvuhoonegaaside sidujatena, mängides nõnda olulist rolli kliima kujundamisel. Mida aktiivsem on mulla elustik, seda efektiivsemalt toimivad mullaprotsessid, mis on kestliku tootmise aluseks. Uurimused on näidanud, et nii mullaelustiku mitmekesisus kui aktiivsus (sh mulla mikroobide aktiivsus) sõltuvad mulda viidava orgaanilise aine mitmekesisusest, kogusest ja kvaliteedist ning muldade majandamise viisidest.

Pikaajaline katse. Mullaomaduste muutumine erineva majandamise korral tuleb ilmekalt esile Eesti Maaülikooli 2008. aastal Eerikale rajatud pikaajalises eri kasvatussüsteemides külvikorra katse tulemustes. Külvikorras järgnevad üksteisele viis põllukultuuri: oder ’Anni’, ristik ’Varte’ allakülviga, punane ristik, talinisu ’Fredis’, põldhernes ’Starter’ ja kartul ’Maret’.

Maheviljeluses katsetatakse kolmes kasvatussüsteemis – talviste vahekultuurideta viljelussüsteem (Mahe 0) järgib ainult külvikorda; talviste vahekultuuridega viljelussüsteemid (Mahe I ja Mahe II). Mahe II süsteemis, vahekultuurile lisaks, väetatakse kompostitud veisesõnnikuga (kevadel teraviljadele 10 t ha-1, kartulile 20 t ha-1).

Mahe I ja II viljelussüsteemide katseväljad viiakse talveks vahe- ehk kattekultuuride alla. Selleks külvatakse kohe pärast talinisu koristust rukki, talirüpsi ja keerispea segu, pärast hernest talirüpsi ja keerispea segu ning pärast kartulit rukis. Talvised vahekultuurid küntakse mulda kevadel enne põhikultuuri külvi. Tavasüsteemide katselapid küntakse sügisel.

Maheviljelus on sünteetiliste agrokemikaalide vaba. Tavaviljelussüsteemides kasutatakse sünteetilisi väetisi ja taimekaitsevahendeid. Sõltuvalt kultuurist ja selle olukorrast tehti vegetatsiooniperioodil umbrohu, taimehaiguste ja kahjurite tõrjeks pritsimisi kuni 5 korda, sügisel koristusjärgselt töödeldi herne, kartul ja talinisu katselappe umbrohutõrjeks lisaks glüfosaadiga. Tava 0 süsteemis väetisi ei kasutata (kontroll, N0P0K0), see järgib üksnes külvikorda. Tava II süsteemis kasutatakse kõigil kultuuridel foonina mineraalset fosfor ja kaaliumväetist vastavalt P25 kg ha-1 ja K95 kg ha-1. Mineraalse lämmastikuga väetamine oleneb kultuurist: hernele N 20, odrale N 120, talinisule ja kartulile N 150 kg ha-1.

Kahe rotatsiooni järel ilmneb tulemutes tavasüsteemidega võrreldes oluline orgaanilise süsiniku (Corg) sisalduse tõus mahesüsteemides, eriti usaldusväärselt talviste vahekultuuridega Mahe I ja II süsteemides (joonis 1). Orgaaniline süsinik on oluline mulla näitaja, sest moodustab enamasti üle poole (58%) mulla orgaanika sisaldusest.

Joonis 1. Mulla orgaanilise süsiniku (Corg) sisaldus erineva viljelusviisi korral. Erinevad tähed tulpadel tähendavad statistiliselt usaldusväärset erinevust. Kursorid tulpadel näitavad standart hälvet.
Foto: Eesti Maaülikool

Suurem orgaanilise aine sisaldus loob eeldused aktiivsemale mullaelustikule, mis ilmnebki mahesüsteemides (joonis 2).

Joonis 2. Mullamikroobide hüdrolüütiline aktiivsus erinevates kasvatussüsteemides. Erinevad tähed tulpadel tähendavad statistiliselt usaldusväärset erinevust süsteemide vahel. Kursorid tulpadel näitavad standart hälvet.
Foto: Eesti Maaülikool

Oluliselt tõstab mikroobide aktiivsust vahekultuuride kasutamine (Mahe I ja II) süsteemides, kuid kõrgeim aktiivsus saavutatakse Mahe II süsteemis, kuhu on veel lisatud kompostitud sõnnikut (joonis 2). Tavasüsteemides mikroobide aktiivsuse pärssimine saab olla põhjustatud pestitsiidijääkidest mullas. Sellist mõju on näidanud hulk varasemaid uuringuid. Tugevam pärssimine avaldub Tava 0 süsteemi mullas, kus analüüside alusel olid glüfosaadi ja tema laguprodukt AMPA jäägid suuremad kui Tava II süsteemi mullas.

Kui mullas on pärsitud bioloogilised protsessid, siis on alla surutud ka toiteelementide vabanemine. Viimane avaldub ilmekalt tabelis 1, kus nähtub et mahesüsteemides on näitajate sisaldused kõrgemad kui tavasüsteemides. Eriti head näitajad on mahesüsteemis, kus talvistele vahekultuuridele lisaks kasutatakse komposti. Mahesüsteemide mullas paranes ka mulla struktuur, vähenes tihedus, tõusis veesiduvus ja läbilaskvus, lisaks suurenes elustiku mitmekesisus. Mahesüsteemides vähenes ka usaldusväärselt mulla happesus (tõusis pH), mis aga tunduvalt tõusis (pH langes) Tava II süsteemis, mille põhjuseks on eelkõige mineraalväetised. Happeline keskkond aga ei soosi taimede toitumist.

Tabel 1. Erinevate taimekasvatussüsteemide mullaomaduste näitajad (erinevad tähed väärtuste taga näitavad statistiliselt usaldusväärset erinevust).
Foto: Eesti Maaülikool
Joonis 3 . Mulla happesuse näitaja - pH - sõltuvalt erinevast taimekasvatuse süsteemist.
Foto: Eesti Maaülikool

Seega näitavad kahe rotatsiooni tulemused ilmekalt, et maheviljelus koos liblikõielisi sisaldava külvikorra mitmekesistamisega haljasväetistest talviste vahekultuuridega tõstab oluliselt mulla orgaanika sisaldust, mis aktiveerib mulla elustiku ja sellega koos toob kaasa mullaomaduste paranemise, mis on tagatiseks kestlikule tootmisele ja säästlikule arengule.

Sama on näidanud ka rida möödunud aasta üldistavaid uuringuid ning raporteid, need leiad SIIT ja SIIT.

Anne Luik ja Liina Talgre, Eesti Maaülikool

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960