Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 12. aprill 2020

Börs: Toidunisu hind tõusis pooleteise aasta tippu

Nädala börsiuudised: toidunisu hind tõusis pooleteise aasta tippu; piimahindade tõus valmistas üllatuse; suhkur kallines 4 protsenti; kokku ostetud kohv vähendab lähinädalatel nõudlust; OPECi kokkulepe pani nafta hoopis odavnema.
Viljavõtt.
Foto: Pixabay

•Toidunisu hinnad tõusid kõrgeima tasemeni alates 2018. aasta augustist, sest Euroopa ekspordiperspektiiv püsib tugev ning regiooni tabanud kuiv ilm ähvardab toodangut alandada.

•GDT oksjoni piimahindade tõus valmistas üllatuse, osalt saab seda selgitada aga finantsturgude taastumisega.

•Suhkur kallines häiritud tarneahelate tõttu tublisti, kohv püsib aga surve all, sest inimesed on varud ära ostnud ning järgmiste nädalate nõudlus saab olema kesine.

•OPECi kokkulepe naftaturgu ei tõstnud, sest see ei kata ära nõudluse järsku langust.

Toidunisu hind tõusis pooleteise aasta tippu

Toidunisu hinnad jõudsid sellel nädalal viimase pooleteise aasta kõrgeima tasemeni, millele aitas kaasa tugev eksport ning Euroopat tabanud kuiv ilm, vahendab Reuters.

Maikuu toidunisu hind tõusis neljapäeval 199,5 euroni tonnist, viimati oli hind nii kõrgel 2018. aasta augustis. Eelmise kuuga võrreldes on hinnad tõusnud juba 13 protsenti.

“Tundub, et hinnad võivad liikuda nüüd mõlemas suunas. 200 eurost on väga vähe puudu. Peamine küsimus on see, kas tugev eksport on piisavalt jätkusuutlik, et kõrgeid hindu õigustada. Osade inimeste arvates on vastus jah,” ütles üks kaupleja Reutersile. “Inimesed hoiavad ka Kesk- ja Ida-Euroopa nisul silma peal, sest seal tekitab probleeme kuiv ilm.”

Sademeid on Euroopas olnud viimasel ajal vähe, mille tõttu arvatakse, et toodang võib kujuneda oodatust väiksemaks.

“Saksamaal on nisueksport olnud väga aktiivne, usun, et aprill saab olema üks tugevamaid kuid,” ütles üks Saksamaa kaupleja. Ta lisas, et Musta mere piirkonnas on hinnad praegu kõrgel ning see peaks ostjad suunama rohkem Lääne-Euroopasse ja Baltikumi. Samas on pakkumine mõnevõrra piiratud, mis peaks parandama Prantsusmaa tootjate positsiooni.

Toidunisu maikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahindade tõus valmistas üllatuse

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon. Kauplejate jaoks oli üllatus, et hinnad tõusid, kirjutab RuralNewsGroup.

Tõsi, toodete lõikes olid hinnad kõikuvad, aga üldiselt lõpetati oksjon positiivselt. Näiteks täispiima pulbri hind tõusis 2,1 protsenti, kooritud piima pulber odavnes aga 0,8 protsenti. Hästi läks võil, mille hinnad tõusid 4,5 protsenti.

Westpaci vanemökonomist Michael Gordon ütles, et oksjoni tulemused olid üllatavalt positiivsed, sest globaalse majanduse väljavaade on eelmise oksjoniga võrreldes tunduvalt kehvemaks muutunud. “Samas on finantsturud mõne nädala jooksul pärast 18. märtsil toimunud oksjonit tõusnud, mis on tuge pakkunud ka piimaturule,” nentis Gordon.

Kokkuvõttes tõusid hinnad teisipäeval toimunud oksjonil 1,2 protsenti. Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind nädalaga 2,6 protsenti, 1919 euroni tonnist.

Muutus GDT hinnaindeksis (%). Allikas: GDT.

Suhkur kallines ligi 4 protsenti

Suhkruhinnad tõusid see nädal tublisti, sest turuosalised muretsevad häiritud tarneahelate pärast ning USA nõudluse väljavaade püsib tugev.

Suhkru hind tõusis Londoni börsil nädalaga 3,7 protsenti, 349,1 dollarini tonnist. USA põllumajandusministeerium tõstis suhkru impordiprognoosi ning India tarneahelad on häiritud, mis võib globaalsel turul puudujääki tekitada. Lisaks sellele on Aasia suurima eksportija Tai toodang olnud tagasihoidlik.

Kakao tonnihind tõusis aga 1 protsendi võrra, 2309 dollarini tonnist. Turuosaliste sõnul võib oodatav majanduslangus nõudlust šokolaadi vastu vähendada, mis mõjuks ka kakaole negatiivselt. Prognoositakse, et lähitulevikus püsivad kakaohinnad surve all.

Inimesed on varunud kohvi

Kohvihindadele mõjub kehvasti aga asjaolu, et nõudlus hakkab järgnevatel nädalatel langema. “Esialgu nõudlus järsult tõusis, aga see on tuleviku arvelt, sest inimesed kogusid omale varusid,” teatas Rahvusvaheline Kohvi Organisatsioon (ICO).

Lisaks sellele on väljaspool kodu tarbimine märgatavalt langenud ja Vietnamis on kauplemine piiratud, sest inimesed on rohkem kodus. Juulikuu robusta kohvifutuur odavnes neljapäeval 1 protsendi võrra ning tonn maksab 1219 dollarit.

OPECi kokkulepe pani naftahinnad hoopis langema

Naftahinnad hakkasid see nädal uuesti langema, sest arvatakse, et OPECi ja selle liitlaste kokkulepe ei ole turu tasakaalustamiseks piisav.

Naftakartell OPEC ja selle liitlased, kuhu hulka kuulub ka Venemaa, jõudsid lõpuks kokkuleppele. Alates maist vähendatakse päevast naftatootmist 10 miljoni barreli võrra. Kauplejate hinnangul pole see aga piisav, et ülepakkumisest vabaneda. Arvatakse, et globaalne päevane nõudlus võib viiruse tõttu langeda 30 protsendi võrra.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 1,2 protsenti, 32 dollarini barrelist. WTI toornafta langes 12 protsenti ning barrel maksab 23,5 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis aga 15 protsenti, 198 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 7 protsenti, 288 dollarini tonnist.

Nafta hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960