Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 12. mai 2020

Maria Palusalu: õpi aiandust kodust lahkumata

Palusalu aed Põlvamaal ei vaja iluaiandushuvilisele tutvustamist. Tegu on pereettevõttega, mis tegeleb inglise stiilis iluaedade kujundamise, rajamise ja hooldusega peamiselt eraisikutele. Lisaks jagavad nad ohtralt aiandustarkust nii sotsiaalmeedias kui kohapeal erinevates praktilistes õpitubades.
Maria Palusalu koduaias.
Foto: Erakogu

Uurisin Maria Palusalult, kes on maastikuarhitektuuri haridusega ja pea 20 aastase haljasalade rajamise ja hooldamise kogemusega aiakujundaja, mis teeb nende koduaia nii eriliseks, et seda tasub igal iluaiandusest huvitatul külastada? „Meie aia teeb eriliseks õiterohkus terve hooaja jooksul ja erinevate liikide rohkus, umbrohuvabad peenrad, pehme ja sametine nn inglise muru. Väga tuntud on ka meie peenraservad, mille hooldamisel kasutame spetsiaalseid tööriistu ja tehnikaid,“ tõi ta välja selle, miks just see aed Eestis tuntud on.

Ka tänavu on kõik huvilised oodatud külastuspäevadele. Tõsi, eriolukord võib siin teha muutusi, aga esialgu on planeeritud gruppe vastu võta sel hooajal neljal korral: 31. mail, 28. juunil, 19. juulil ja 23. augustil. Kohale oodatakse ajavahemikul 10.00-18.00. „Muul ajal on võimalik leppida personaalseid külastusi otse meiega kokku. Aiakülastuse hind on 8,5 eurot ja see sisaldab ka lühikest peenraservahoolduse töötuba + ekskursiooni aias,“ lisas Palusalu.

Palusalude iluaed Põlvamaal.
Foto: Erakogu

Eesti iluaiandust ja aiandusharidust laiemalt kommenteerides sõnas Maria Palusalu, et on nii head kui halba, igal juhul on arenguruumi. „Eesti iluaiandus areneb iga aastaga järjest edasi. Näeme enda suure ülesandena iluaiandust Eestis oluliselt edendada ja seni oleme seda väga edukalt, väikeste sammudega, suutnud ka teha,“ rääkis Palusalu ja täiendas, et kahjuks ei saa siiski meie aiandushariduse taset võrrelda Kesk-Euroopa tipp-koolide tasemega, sest praktilise poole pealt jääb Eesti oluliselt alla. „Samas on Eestis digitaalne pool väga tugev, mis Kesk-Euroopas veel lapsekingades,“ lisas ta.

Aiatarkust kodust lahkumata

Aiatarkust saab omandada ka mugavalt kodust lahkumata. Palusalu Aia Facebooki lehel on pea 6000 jälgijat ning korraldatakse ohtralt veebiseminare. „Webinarid on saanud väga positiivset tagasisidet. Mul on väga hea meel, et paljud Eesti inimesed tahavad aianduse alal end täiendada ja harida. Meie webinarid aitavad lihtsas keeles selgitada teatud tehnikate, aiatööde või kujundusmeetodite vajadust ja nende mõju ning kasulikkust. Palju räägime aja säästmisest aiatöödel, mille eesmärk on jõuda võimalikult kauni ja vähe hoolt nõudva aiani,“ ütles Palusalu.

Küsimusele, kui usinad küsijad on eestlased sotsiaalmeedias, vastas ta aga, et pigem ollakse tagasihoidlikud. „Eestlased küsivad üsna tagasihoidlikult. Meie lehel on võimalik küsida konkreetsete teemade kohta just teemavideote all, muud küsimused suuname näiteks Unistuste Aia Klubisse, sest päris palju tuleb privaatselt küsimusi, mida ei jõua kahjuks personaalselt tasuta vastata. Tihtipeale ei saa ka küsimusele vastata jah või ei, või ühe sõnaga. Vaid selleks, et asja selgitada ja professionaalset vastust pakkuda, tuleb asjast ka pikemalt kirjutada või rääkida.“

Unistuste Aia klubi – avasta aednik enda sees

Unistuste Aia klubi on uudne lahendus, Eesti esimene online aia-liikmelisus, kus saad küsida kõikide aiakujundusteemade kohta - taimede hoolduse, istutamise, aia rajamise või mis iganes muu aiaga seonduva teema kohta ekspertidelt.

Unistuste Aia Klubi aitab nii algajal hobiaednikul kui ka edasijõudnud aiapidajal lahendada aias tekkivaid küsimusi ja probleeme. Klubi liikmed saavad kaks korda kuus küsida aiateemalisi küsimusi. Väga suureks kasuks teistele liikmetele on samuti klubikaaslaste küsimuste-vastuste kuulamine, mis ka neid edasi aitavad. Kogu info jääb liikmele kättesaadavaks ja ta saab näiteks küsimuste webinare endale sobival ajal või kohas vajadusel uuesti ja uuesti üle vaadata. Kord kuus vastan küsimustele webinaril ja teisel korral vastan kirjalikult kinnises Facebooki grupis,“ ütles Palusalu.

Lisaks aitab klubi hoida motivatsiooni aiatööde tegemisel. „Iganädalaselt aitan panna liikmetel paika eesmärke ja nädala lõpus vaadata, kui palju sai neist tehtud. Liikmetele on vaatamiseks valmis salvestatud üle nelja tunni videomaterjali erinevate teemade kohta, mida saab ühest kohast vaadata. Lisaks on päris palju boonusmaterjali koolituste ja e-raamatute/nimekirjade näol, mis aitavad aiatöödel või aia kujundamisel edasi,“ lisas aednik. Hetkel on klubis 50 liiget.

TASUB TEADA

Liitudes Unistuste Aia klubiga, saad:

•2 korda kuus esitada oma aiaküsimuse Facebooki grupis ja saad vastuse kirjalikult või webinaril;

•Saad juhiseid ja selguse keerukates aiateemades. Saad teada, kus oled praegu ja kuhu tahad jõuda ning kuidas sa sinna jõuda saad;

•Vaatame iganädalaselt üle Sinu eesmärgid ja saavutused aias;

•Saad teada, milliseid töid, millal ja kuidas aias teha;

•Pääs privaatsesse gruppi, kust saad meiepoolset ja teiste grupiliikmete tuge;

•Saad koheselt ligipääsu valmis salvestatud materjalidele.

Maria Palusalu on õnnelik, et on saanud korduvalt väga positiivset tagasisidet liikmetelt. Näiteks toob ta aiahuvilise Kadri tagasiside: Vau - juba 5 kuud - selle aja jooksul olen nii palju targemaks saanud, et see aeg tundub mulle endale isegi pikem. Aga kui nüüd tagasi vaadata, siis enne klubiga liitumist olid mul peas üksikud mõtted, kuidas oma aiaga edasi toimetada (kolisin oma majja ca aasta enne Unistuste Aia Klubiga liitumist) - ei olnud konkreetset plaani ja ülevaadet, kuidas oma aed kujundada ning väikese lapse kõrvalt tundus, et ma ju ei saa niikuinii midagi suurt ette võtta. Eksisin. Klubiga liitumise hetkest hakkasin väikeste sammude kaupa aktiivselt tegutsema - küsin ja saan head nõu, kui ise milleski kahtlen ning teiste liikmete küsimused on sageli andnud veel häid ideid juurde. Tänaseks on mul olemas üldine plaan (ka paberil), kuhu oma aiaga jõuda soovin ning olen teinud endale terveks aasta tegevusplaani, mida ette võtta ja millal. Peenraääred sain kõik sügisel läbi kaevatud (mida arvasin, et lapse kõrvalt ei jõua - jõudsin küll) ja püsikute pealsed on maha lõigatud. Aed on hooldatult kevade ootel ja kaunis. Unistuste Aia Klubi andis hea tõuke ja motivatsiooni aed käsile võtta, seda muude tegemiste kõrvalt kenasti korras hoida ja hakata sammhaaval unistuse poole liikuma. Praegu olen jõudnud arusaamisele, et mu Unistuste Aed on täiesti kättesaadav, kui eesmärki ei kaota ja järgemööda selle poole liigun. Aitäh!

Kuidas kevadtööd iluaias kergemini ära teha?

Tänavu on paljud maakodudes ja muidugi tehakse ka aiatöid. Nii oli tark uurida asjatundjalt, kuidas saaks kõik olulised tööd ja tegemised kiirelt tehtud. Maria Palusalu jagas lahkelt soovitusi. „Selleks et kergendada iluaia hooldust, tuleb iluaed rajada umbrohuvabalt. See on kõige A ja O, nagu majal korralik vundament. Teiseks tee töid õigel ajal - edasi lükatud tööd või valel ajal tehtud tööd võtavad oluliselt rohkem aega ja energiat. Ja kolmandaks vaata tasuta webinari: Kevadine suurpuhastus: AED KORDA! Seal räägin täpsemalt milliseid aiatöid kevadel teha. Sinna pääsed selle lingi kaudu.

Muidugi tahtsin ma teada ka seda, mis on praegu aiamoes ja mille vastu enim huvi tuntakse? „Lilleaasad, trendid lähevad järjest rohkem looduslike ekstensiivsete koosluste poole. Huvi tuntakse palju ka köögiviljakasvatuse ja permakultuuri vastu,“ sõnas aednik lõpetuseks.

LUGEJA KÜSIB

Kas elupuuhekki peab kevadel katma päikese eest? Kui hekk on seest kuivanud oksi täis, kas need peab välja lõikama? Kuidas oma elupuid aias turgutada?

Vastab Maria Palusalu: Elupuuhekki päikese eest kaitsma ei pea, kui see on juurdunud. Küll aga peab kaitsma päikese eest suuri ümberistutatud puid või suuremaid värskelt istututatud istikuid, mida tihtipeale on ka sügisel vähe kastetud. Kuivanud oksad võib loomulikult välja lõigata. Turgutada saab elupuid väetamise ja kastmisega.

LOE LISAKS:

Katrin Valler: meie töö on mõõdetav emotsionaalselt

Maailm on muutunud – kuidas edasi?

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960