Autor: Põllumajandus.ee • 27. mai 2020

Mis on teoksil ETKIs sordiaretuse juubeliaastal?

Eesti Taimekasvatuse Instituut, täpsemalt sordiaretustegevus Jõgeval saab sel aastal 100 aastaseks. 1920. aasta maikuus alustati Jõgeval sordiaretuse praktiliste töödega Mihkel Pilli eestvedamisel. Aasta 2020 on seepärast meile eriline aasta. Kuigi põllumehele ja sordiaretajale on iga aasta eriline – mitte ükski eelmistest ei sarnane oma oludelt eelnevatega ning hea ja kvaliteetse saagi saamiseks tuleb teha targad otsused.
ETKI katsed on ettevalmistatud suvisteks üritusteks.
Foto: Riivo Sepp

Nii nagu 100 aastat tagasi, ootavad põllumehed ja teised huvilised ülevaadet meie töödest ja tegemistest ning teavet katsetulemustest ka sel aastal. Kuid tänavune taimekasvatuse ja sordiaretuse juubelihooaeg on eriliselt väljakutsete rohke. Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) plaanitud traditsiooniliste ja juubeliürituste toimumise on teinud keeruliseks COVID-19 põhjustatud eriolukord Eestis ja mujal maailmas.

Instituudil on sellel suvel plaanis korraldada viis üritust. Üritused peaksid toimuma juunis ja juulis. Meie eesmärk on läbi viia kõik plaanitud üritused, kuid praegusel hetkel me ei tea veel täpselt, kas saab üritused korraldada põldudel või peame info edastamiseks kasutama veebi võimalusi. Kuna kõik üritused on planeeritud toimuma vabas õhus, siis on meil veel lootust, et saame need läbi viia. Kindlasti peame arvestama kõiki riigi poolt ette nähtud ohutusnõudeid ning sätime oma otsused vastavalt olukorrale Eestis. Võimalik, et peame piirama osalejate arvu.

Loe lisaks
Selle aasta mais täitub 100 aastat sordiaretustöö algusest Jõgeval

Olgu planeeritud üritused siinkohal ära nimetatud: põllupäev Rannu Seeme OÜs, rohumaaviljeluse ja silotoomise infopäev, põllupäev ETKIs Jõgeval, köögiviljapäev Jõgeval ja põllupäev Voore Farm OÜs. Täpsed toimumise kuupäevad ilmuvad ETKI kodulehel.

Katsed ette valmistatud. Eriolukorra tõttu ei ole me pidanud oma põllutööde ja katsete külvi mahtudes väga suuri muutusi tegema. Mõni katse, mis on olnud traditsiooniliselt väljaspool ETKI enda põlde, on siiski sel kevadel ära jäänud. Tavapärasest teistmoodi on olnud tööde organiseerimine - kõik kes saavad, on teinud oma töid kodukontoris ning muud tööd tehakse paika pandud reegleid järgides. Tänu sobivale ilmasikule said suviteraviljade katsed külvatud kiiresti ja ilma viperusteta ning lootustandvad on ka kartuli katsepõldude rajamise võimalused. Talvituvatel kultuuridel on talvekindluse vaatlused tehtud ja saame rõõmuga tõdeda, et talvekahjustusi sel aastal praktiliselt ei esinenud. Loodame heale ja kvaliteetsele saagile.

ETKI tänavused katsepõllud on rajatud. Fotod: Reine Koppel ja Riivo Sepp.

Tänavu näevad ilmavalgust kaks infokogumikku. Kevad-suvisel perioodil anname välja kaks olulist teabematerjali põllumeestele. Mai alguses ilmus ETKI ja Maaeluministeeriumi koostöös elektrooniline väljaanne „Hea põllumajandustava“ juhendmaterjal põllumajandustootjatele. “Hea põllumajandustava” juhiste järgimine aitab põllumehel korraldada tootmist tasakaalustatult majanduslike eesmärkide ja tulemuslikkuse kõrval silmas pidades ka ümbritseva keskkonna hea seisundi säilimist.

Loe lisaks
Ilmus „Hea põllumajandustava“ uuendatud juhis

Koostamisel on käsiraamat kartulikasvatajatele. „Kartuli kahjustajad ja nende tõrje“ pakub kõigile kartulikasvatajatele tuge kartulit kahjustavate haigustest ja kahjuritest hoidumiseks ja tõrjeks.

Algas taimekahjustajate monitoring. Maikuu esimesel esmaspäeval, 4. mail algas taimekahjustajate monitoorimine üle Eesti. Taliviljad on kasvuhoo sisse saanud, teraviljad jõudnud kõrsumisfaasi ja talirapsidel õiepungad päris suured. Praegune kuivus pidurdab haigustekitajate levikut teraviljadel, kuid on soodne kahjuritele talirapsil. Naeri-hiilamardikas ja kõdra-peitkärsakas on olemas pea igas rapsipõllus. Taimekahjustajate monitooringu ringi teevad ETKI teadlased igal esmaspäeval kuni juuliku keskpaigani, olenevalt taimede arenemise kiirusest ja haiguste levikust. Ülevaade monitooringust on leitav SIIT.

Alustasime ka agrometeoroloogia ajaveebiga, et jagada Eesti Taimekasvatuse Instituudi agrometeoroloogia programmis tehtud vaatlusi, tähelepanekuid ja muud värskemat infot selles vallas. Huvilistel on võimalus blogi jälgida SIIN.

Märtsis toimuma pidanud konverents “Eesti Taimekasvatuse Instituut – 100 aastat põllumehe teenistuses” on plaanis meil korraldada aasta lõpus. Ka siin on veel lahtine, kas üritus saab toimuma tavatingimustes või veebiülekandena.

ETKI uudiseid jagasid Reine Koppel, Grete Tõnne ja Anu Toe.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960