Autor: Kristjan Kurg • 8. juuli 2020

Aiandusliidu tegevjuht: abi oleks pidanud tulema juba eile

Need maasikad jõuti õigel ajal ära korjata, kuid tänavu on jäänud palju maasikaid ka põllule mädanema.
Foto: Indrek Susi
Maasikakasvatajd ootavad rahandusministeeriumi otsust tööjõupuuduse tõttu hävinud maasikasaagi kahjude hüvitamise eest, sest varsti ei ole kahjude hindamine enam võimalik.

MTÜ Eesti Aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin kinnitab, et on pöördunud mitme ministeeriumi esindaja poole ja rääkinud nendega maasikakasvatajatele kahjude kompenseerimisest, kuid mingit kindlat vastust saanud ei ole. "Siiani on vaid kinnitatud, et teema on arutamisel," rääkis Strastin.

Eile avaldas Delfi artikli, kus Eesti maasikakasvatajate liidu juht Elke Lillemets rääkis, et valitsuses tuli üks nõunik ja küsis, kas on võimalik maasikakasvatajate sektorile tekitatud kahju kuidagi kompenseerida. Täpsematesse detailidesse nad valitsuse esindajaga Lillemetsa sõnul ei laskunud, kuid ta selgitas, et maasikakasvatajad hakkavad lähinädalail kahjusid koos sõltumatu konsultandiga kokku lööma. Strastin asjade sellist käiku ei kinnitanud, kuid kui Äripäev Lillemetsaga suhtles, ütles viimane, et valitsuse nõunik pöördus just Strastini poole.

Samas on ministeeriumist tulnud ka teistsugust infot. Eile õhtul ilmus Delfis artikkel, kus Martin Helme kommenteeris olukorda järgmiselt: “Või kui kelleltki tahetakse kompensatsiooni, siis kirjutage esimees Xi-le.“ Stratsin ei soovinud Helme sõnavõttu kommenteerida, kuid on ministri avaldustest maasikakasvatajete kohta nördinud.

Loe lisaks
Valitsus muutis meelt ja lubab võõrtööjõudu riiki

Strastini sõnul on maasikakasvatajad kohe valmis kahjude hindamisega alustama, kui valitsus kinnitab avalikult kompenseerimist. Ettevõtjad ootavad otsust kiiremas korras, kuna varsti on saak täielikult hävinenud ning kahjude hindamine ei ole enam võimalik. "Otsus oleks pidanud tulema juba eile," võttis Strastin olukorra kokku.

"Loomulikult ei räägi me saamata jäänud tulu kompenseerimisest. Ootame sellisel määral kompensatsiooni, et ettevõtjad saaksid arved makstud ega peaks pankrotti välja kuulutama," täpsustas Strastin oodatava toetuse suurust. Ta tõi näiteks, et süsteem võiks toimida nii, nagu põllumeestele kompenseeritakse põuakahjud. Strastin tõdes, et nii mõnegi maasikakasvataja majanduslik seis on halb ning ettevõtjad peavad juba tarnijate ja pankadega läbirääkimisi kohustuste tähtaegade pikendamiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960