Autor: Põllumajandus.ee • 14. august 2020

Ivari Padar: Ukraina hooajatööliste tagakiusamine jääb valitsuse südametunnistusele

Riigikogu maaelukomisjoni liikme Ivari Padari hinnangul oli valitsuse tegevus seoses Ukrainast saabunud hooajatöölistega kahepalgeline, mis muutus lõpuks põllumeeste karistusoperatsiooniks.
Lennuk mis tõi Eestisse ligi 200 Ukraina võõrtöölist.
Foto: Liis Treimann

„Valitsuse viimaste kuude sammud on põllumeeste suhtes olnud selgelt vaenulikud. Põllumeeste abipalved leevendada töökäte nappust kõlasid esmalt kurtidele kõrvadele. Selle asemel, et pikendada võõrtööliste Eestis viimise aega sügiseni, jäi 31. juuli väljasaatmise tähtajana paika. Viimasel hetkel lubati Eestisse erilennuk ligi paarisaja uue töötajaga, keda tulnuks aga eelnevalt Ukrainas testida. Valitsus ei otsinud mõistlikke lahendusi ega teinud ka mingit koostööd Ukraina valitsusega,“ kirjeldas Padar.

Tervishoiureeglitest ja isolatsiooninõuetest kinnipidamine on kahtlemata oluline, aga ukrainlaste puhul pingutati Padari sõnul selgelt üle. „Nad allutati politsei- ja piirivalveameti ning terviseameti massiivsele kontrollile, mis päädis 12 inimese riigist väljasaatmisega. Kõik see meenutab vägisi karistusretke põllumeestele selle eest, et nad julgesid võimulolijaid kritiseerida,“ rääkis Padar.

LOE LISAKS:

Ukraina saatkond kirjas Elmar Vaherile: ärge saatke meie töölisi välja

Põllumehed võitlevad üheksa ukrainlase nimel

Sotsiaaldemokraatliku Erakonda kuuluv Padar tõi välja, et valitsus rakendab koroona tõrjumisel topeltstandardeid. „Kui põllumajanduses kehtivad kõige rangemad nõuded, siis mujal ollakse märksa leebemad. Näiteks kavandatava rahvusvahelise ralli puhul räägitakse erisustest. Nii Ukraina hooajatööliste kui põllumeeste tagakiusamine jääb Ratase valitsuse südametunnistusele,“ ütles Padar.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960