Autor: Põllumajandus.ee • 9. oktoober 2020

Analüüs: taastuvtoorainest diislikütuse tarbimine kasvab lähiaastatel

Taastuvtoorainest diislikütuse tarbimist ootab eest kiire kasv lähiaastatel: 2020. aasta 75,6 miljoni tonni (2,4 miljardi galloni) tasemelt kasvab tarbimine 2025. aastaks 166,9 miljoni tonnini (5,3 miljardi gallonini), kirjutab hiljutine globaalse taastuvtoorainest diislikütuse turuanalüüs.
Seni nišitootena tuntud taastuvtoorainest diislikütuse müük on praegu ainsana kasvav, samal ajal kui nõudlus fossiilse bensiini ja diislikütuse järele on maailmas COVID-19 pandeemia tõttu nähtavalt vähenenud, selgub raportist.
Foto: Pixabay

Analüüsi järgi suureneb taastuvtoorainest diislikütuse nõudlus juba alates käesolevast aastast. Täna moodustab selle osakaal 13,5 miljardi tonni (430 miljardi galloni) suurusel globaalsel diislikütuse turul 0,5 protsenti.

Seni nišitootena tuntud taastuvtoorainest diislikütuse müük on praegu ainsana kasvav, samal ajal kui nõudlus fossiilse bensiini ja diislikütuse järele on maailmas COVID-19 pandeemia tõttu nähtavalt vähenenud, kirjutatakse raportis.

Sama trendi kinnitavad ka Neste kontserni 2020. aasta esimese poolaasta tulemused, mis näitasid, et taastuvtoorainest diislikütuste müüki koroonakriis ei mõjutanud. 2020. aasta esimesel poolaastal müüs Neste 773 000 tonni taastuvtoorainest diislikütust, eelmisel aastal samaks ajaks oli müüdud 745 000 tonni.

Taastuvtoorainest diislikütus on täielikult taastuvatest allikatest toodetud vedelkütus, mis on ainsana kasutatav fossiilse kütuse asemel sõidukisse või tankimisseadmesse lisainvesteeringuid tegemata. Tooraineks on toiduaine- ja kalatööstuse jäätmed ja jäägid ning selle keskkonnaheide on oma elutsükli jooksul kuni 90 protsenti väiksem kui fossiilsel diislikütusel. Säilimiskindel, lõhnatu ja kõrge külmataluvusega taastuvtoorainest diislikütus vastab kõrgetele EN15940 kütusestandardi nõuetele. Eestis on see ainsana saadaval Neste MY kütuse nime all alates 10. oktoobrist 2019.

Neste korraldab Soomes tööd ümber

Nõudlus fossiilsete naftasaaduste järele väheneb ning taastuvenergia lahenduste osakaalu kasv jätkub. Selleks, et kindlustada oma konkurentsivõimelisust kütuseäris, alustas Neste eelmisel kuul Soome tehastes töö ümberkorraldamist. Ettevõte teatas, et plaanib sulgeda kütusetootmise Naantalis ja keskenduda selles linnas edaspidi töödele terminalis ja sadama piirkonnas. Ning keskenduda Porvoo tehases taastuvast toorainest ja ringmajanduse materjalide töötlemisele.

„Ümberkorraldused tuleb teha väga kiiresti. Varasemalt Naantalisse planeeritud investeeringud ei osutunud enam jätkusuutlikuks olukorras, kus kogu maailmas on naftatöötlemise vallas suur ülepakkumine,” ütles Neste president ja tegevjuht Peter Vanacker.

Neste ambitsioon on saada globaalseks liidriks taastuva tooraine ja ringmajanduse lahenduste valdkonnas ning jõuda aastaks 2035 süsinikuneutraalse tootmiseni.

Oma eesmärkide seadmiseks on Nestes põhjalikult analüüsitud kõiki äri- ja tootmisprotsesse. Tänaseks on tuvastatud enam kui 50 erinevat meedet ja tegevust CO2 heitkoguste vähendamiseks. Muuhulgas näiteks:

• Hoida tootmises energiatõhusust ning optimeerida gaasi, elektri, vesiniku ja auruenergia kasutamist. Pooleliolev Neste Porvoo rafineerimistehase toomise optimeerimise programm 2020 vähendab heitkoguseid rohkem kui 100 kilotonni CO2 aastas;

• Kasvatada tootmises taastuvenergia kasutamise osakaalu. Neste kirjutas alla kokkuleppele hakata kasutama Soome tuuleenergiat;

• Investeeringute arvutamisel ja ärijuhtumite hindamisel võtta senisest suuremal määral arvesse kasvuhoonegaaside heitkoguste osakaalu;

• Leida uusi vähem saastavaid tootmismeetodeid, näiteks kasutada vesiniku tootmiseks biogaasi või elektrolüüsi;

• Kasvuhoonegaaside heitkoguseid vähendatakse ka süsiniku kogumis- ja säilitamissüsteemi väljaehitamisega, esimesed sammud Neste Porvoo tootmistehases on tehtud;

• Heitkogustele, mida ei ole võimalik vähendada, töötatakse välja usaldusväärsed kompensatsioonimehhanismid

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960