Autor: Põllumajandus.ee • 28. oktoober 2020

Toidutööstuste kogukasum vähenes esimesel poolaastal 20%: suurim langus oli kalatööstuses

Toidutööstusel on tänavu läinud küll paremini, kui töötleval tööstusel tervikuna, kuid sektori kogukasum langes esimese kuue kuu jooksul võrdluses eelmise aasta sama perioodiga 20%.
Kõige suurem kasumilangus oli tänavu kalatööstuses.
Foto: Irina Mägi

Statistikaameti andmeil oli kõige suurem kasumi langus kalatööstuses (-105%), puu- ja juurviljatööstuses (-85%) ning valmistoidusektoris.

Tootmismahud kasvasid 3,1%, kuid müügitulu vaid 0,5%, mis viitab müügihindade alanemisele ja odavamate kaupade müügiostu eelistamistele tarbijate poolt.

COVID-19 haripunktis, teises kvartalis kasvas müügitulu ainult õli- (53%) ja lihatööstuses (2%) eelkõige seoses tekkinud ostupaanikaga, kus varuti kauasäilivaid ja sügavkülmas säilitatavaid toidukaupu.

„Investeeringuid materiaalsesse põhivarasse on küll tehtud, kuid ettevõtted on väga ettevaatlikud ja majandusprognoosidest lähtuvalt suuri riske võtta ei julge, mida omakorda võimendab kasumimarginaalide vähenemine juba tänavu esimesel poolaastal,“ ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. „Järgmiste aastate investeeringuvajadus on aga kõrge, sest tööstustele rakenduvad nõuded Euroopa Liidu roheleppest Green Deal ja Talust Taldrikule strateegiast lähtuvalt.“

Toiduainetööstuse eksportmahud on kasvanud 7 kuuga 8%, kuid arvestades asjaolu, et see näitaja sisaldab ka hinnatõusu komponenti, on soovid tegelikkusest kindlasti suuremad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960