Autor: Põllumajandus.ee • 5. november 2020

Põllumehed saavad koroonakahjude jaoks 12 miljonit eurot

Piimatootmise sektor on üks suuremaid kahjusaajaid koroonakriisis.
Foto: Liis Treimann
Valitsuse liikmed toetasid maaeluminister Arvo Alleri ettepanekut eraldada valitsuse reservist seoses COVID-19 levikuga 12 miljonit eurot põllumajandussektori toetamiseks.

Maaeluministeerium teatas, et peamised kahju saanud sektorid on piimatootmine, lihaveise- ja seakasvatus, lamba- ja kitsekasvatus ning aiandus.

"Valitsus mõistab, et olukord põllumajanduses on mitmele tootmisvaldkonnale keeruline ja seetõttu tuleb leida neid kõiki arvestav lahendus. Sellest tulenevalt toetati ettepanekut eraldada põllumeestele reservist toetust kokku 12 miljonit eurot. Toetusraha täpsem valdkondlik jaotus selgub hiljem,“ ütles maaeluminister Arvo Aller.

Ministeerium täpsustas, et piimatootmise puhul on probleem piima kokkuostuhind, mis alates aprillist püsib alla omahinna. Veiste kokkuostuhinnad on langenud alates 2020. aasta algusest – veiselihasektorit mõjutavad enam toitlustusasutuste olukord, tarbijate sissetulek ja ekspordi märkimisväärne vähenemine.

Sigade kokkuostuhind on langenud alates 2020. aasta algusest ja see on osa tootjate puhul kukkunud alla omahinna. Lammaste kokkuostuhinnad on olnud langustrendis ning viimastel aastatel on Eestis lammaste ja kitsede arvukus ebasoodsate turutingimuste mõjul vähenenud viiendiku võrra, märkis ministeerium.

Samuti tõi ministeerium välja aianduse, kus on suur hinnasurve seoses COVID-19 pandeemiast tingitud probleemidega toitlustussektoris. Selle müügikanali mahtude suur vähenemine on tekitanud olukorra, kus kartuli- ja köögiviljakasvatajad otsivad jaekaubanduses alternatiivset müügiväljundit, mis tekitab täiendava hinnasurve aiandussaadustele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960