Täna, 10. novembril, kogunevad Rakveres Aqua SPA konverentsikeskuses taas Eestis lihatootmisega seotud inimesed: loomakasvatajad, lihatöötlejad, kaupmehed, teadlased, kõik need, kellele on oluline kodumaise liha tootmise jätkusuutlik tulevik.
- Loomakasvatus ja lihatootmine on Eesti põllumajanduse traditsiooniliseks tegevusalaks. Foto: Pixabay
Foorumil räägitakse lihasektori strateegilisest rollist, globaalsetest arengutest, ühistegevusest ja lihasektori arengut mõjutavatest teguritest.
„Loomakasvatus ja lihatootmine on Eesti põllumajanduse traditsiooniliseks tegevusalaks, mis annab põllumajandustoodangu väärtusest umbes viiendiku. Eestis on loomakasvatuseks ja liha tootmiseks sobivad klimaatilised tingimused ning piisav põllumajandusmaa ressurss. Vaatamata sellele ei toodeta Eestis piisavalt liha kohaliku tarbimismahu katmiseks – eelmisel aastal imporditi Eestisse 121 miljoni euro väärtuses liha,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu aseesimees, lihatoimkonna juht Anu Hellenurme.
Hellenurme sõnul peame leidma tee, et lõviosa rahast, mis praegu liigub liha impordi kaudu Eestist välja, jääks meie oma loomakasvatajatele ja ettevõtjatele. „Kui igal aastal jõuaks meie maapiirkondadesse 100-120 miljonit eurot täiendavat raha, siis selle positiivses mõjus ei ole põhjust kahelda. Tööd saaksid söödakasvatajad, transpordifirmad, ehitajad ja paljud teised, maksutulu saaks riik ja läbi selle kogu Eesti ühiskond. Meil on veel üks ülesanne: meie loomakasvatus ja põllumajandus tervikuna peab muutuma atraktiivseks ka Eesti investorite jaoks,“ rõhutas ta.
Lihafoorumi arutelu keskmes on lihasektor jätkusuutlikkus, mille üheks võtmesõnaks on ühistegevus. „Soovime luua loomakasvatajaid ühendava tootjaorganisatsiooni, mis suudab tagada kodumaise liha hea kvaliteedi ning vastastikku kasuliku koostöö toidutöösturite ja kaupmeestega,“ lisas Hellenurme.
Foorumi kava on leitav
SIIT.
Seotud lood
Eesti põllumehed saavad uue ülitõhusa teravilja fungitsiidi, milles sisaldub tipptasemel Inatreq™ active toimeaine – keemia, mis põhineb looduslikult esinevatel mullabakteritel.