Autor: Põllumajandus.ee • 17. november 2020

1,3 miljonit Muhu saare poollooduslike rohumaade taastamiseks

Euroopa Komisjon kiitis heaks ELi eelarvest rahastatava üle 280 miljoni euro suuruse investeerimispaketi programmi LIFE rohkem kui 120 uue projekti jaoks. Nende seas on ka Muhu saare poollooduslike rohumaade taastamise projekt.
Muhumaa.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Rahastuse toel on saarel kavas taastada 200 hektarit rohumaad, sealhulgas ELi elupaikade direktiiviga määratud kolm esmatähtsat elupaigatüüpi: puisniit, rannaniit ja loopealne.

Muhu saart iseloomustab ökoloogiliselt oluliste poollooduslike rohumaade arvukus. Heinamaade järjest suurem eraldatus tähendab siiski seda, et liigid võivad kaotada oma geneetilise mitmekesisuse. Taastamise käigus luuakse lisaks ökoloogilised koridorid, millega ühendatakse poollooduslike rohumaade killustatud osad.

Tegevust koordineerib Eesti Maaülikool ning muu hulgas on kavas koolitada nõustajaid, kes aitaksid maaomanikel, põllumajandustootjatel ja valitsusametnikel leida viise ja võimalusi rohumaade taastamiseks. Projekt kestab viis aastat ja selle maksumus on 1,3 miljonit eurot.

Lisainfot selle projekti kohta leiad SIIT.

Projektid valiti välja rohkem kui 1250 taotluse hulgast

ELi rahastamine loob peaaegu 590 miljoni euro suuruse koguinvesteeringu, mis on 37% suurem kui eelmisel aastal. LIFE-projektid aitavad saavutada Euroopa rohelise kokkuleppe eesmärke, toetades ELi bioloogilise mitmekesisuse strateegiat ja ELi ringmajanduse loomise tegevuskava ning aidates kaasa keskkonnahoidlikule majanduse taastamisele. Paljud neist on piiriülesed projektid, milles osalevad mitu liikmesriiki.

„Euroopa roheline kokkulepe on meie keskkonnahoidliku, kaasava ja vastupidava Euroopa tegevuskava. LIFE-projektid illustreerivad neid väärtusi, ühendades liikmesriigid keskkonna kaitsel, looduse taastamisel ja bioloogilise mitmekesisuse toetamisel. Jään ootama nende uute projektide tulemusi," märkis Euroopa rohelise kokkuleppe valdkonna juhtiv asepresident Frans Timmermans.

Keskkonna ja ressursitõhususe, looduse ja bioloogilise mitmekesisuse ning keskkonnaalase juhtimise ja teabe projektidele eraldatakse umbkaudu 220 miljonit eurot ning kliimamuutuste leevendamise, nendega kohanemise ning juhtimise ja teabe projektidele üle 60 miljoni euro. See hõlmab suuri investeeringuid, mille eesmärk on kaitsta ja suurendada Euroopa bioloogilist mitmekesisust. ELi bioloogilise mitmekesisuse strateegia rakendamist toetavad näiteks turbaalade kui ainulaadsete ökosüsteemide taastamise projektid. Turbaalad on ka olulised süsinikdioksiidi sidujad ning võivad aidata Euroopal liikuda 2050. aastaks kliimaneutraalsuse poole.

Uute projektidega toetatakse ka energiatarbimise vähendamist uutes hoonetes kooskõlas hiljuti algatatud ELi renoveerimislaine strateegiaga. Rahastatakse ka projekte, mis aitavad vältida toidu raiskamist ja parandada jäätmekäitlust kooskõlas uue ELi ringmajanduse loomise tegevuskavaga.

Toetus on ette nähtud ka projektidele, mis aitavad energiamahukatel tööstusharudel vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid kooskõlas komisjoni kliimaeesmärgi kava ja kliimaneutraalsuse eesmärgiga.

Numbritest lühidalt

•34 looduse ja bioloogilise mitmekesisuse projektiga toetatakse ELi linnudirektiivi ja elupaikade direktiivi ning ELi bioloogilise mitmekesisuse strateegia 2030 rakendamist. Nende kogueelarve on 221 miljonit eurot, millest EL eraldab 133 miljonit eurot.

•47 keskkonna ja ressursitõhususe projektile antakse 208 miljonit eurot, millest 76 miljonit tuleb Euroopa Liidult. Nende projektide viis valdkonda on õhk, keskkond ja tervis, ressursitõhusus ja ringmajandus, jäätmed ning vesi.

•8 keskkonnaalase juhtimise ja teabe projekti, mille maksumus on peaaegu 17 miljonit eurot ja mille puhul ELi panus on veidi üle 9 miljoni euro, suurendavad üldsuse teadlikkust keskkonnaküsimustest ning aitavad riigiasutustel edendada, jälgida ja tagada ELi keskkonnaalaste õigusaktide järgimist.

•16 kliimamuutuste leevendamise projekti kogueelarve on ligikaudu 86 miljonit eurot, millest veidi alla 32 miljoni euro tuleb ELilt.

•15 kliimamuutustega kohanemise projekti saavad 50 miljonit eurot, sellest 26 miljonit ELi vahenditest.

•3 kliimaalase juhtimise ja teabe projektiga parandatakse juhtimist ja suurendatakse teadlikkust kliimamuutustest. Projektide kogueelarve on 7 miljonit eurot, millest EL eraldab veidi alla 4 miljoni euro.

Projektid valiti välja rohkem kui 1250 taotluse hulgast, mis esitati 2019. aasta aprillis avaldatud LIFE 2019 projektikonkursi raames. Programm LIFE on ELi keskkonna- ja kliimameetmete rahastamisvahend. See loodi 1992. aastal ning selle raames on kaasrahastatud üle 5500 projekti kogu ELis ja kolmandates riikides. Pidevalt on käimas umbes 1100 projekti. 2014.–2020. aasta eelarve on jooksevhindades 3,4 miljardit eurot. Komisjon teeb ettepaneku suurendada ELi järgmises, 2021.–2027. aasta pikaajalises eelarves programmi LIFE rahalisi vahendeid ligikaudu 60% võrra.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960