Autor: Põllumajandus.ee • 30. aprill 2021

Lehmakarja tasub vähem grupeerida

26. aprillil kaitses Eesti Maaülikooli doktorant Maria Soonberg oma filosoofiadoktori väitekirja teemal "Grupeerimise mõju piimalehmade käitumisele ja heaolule. Regrouping effects on behaviour and welfare of dairy cows". Töös uuriti, kuidas mõjutab loomade pidamine nende käitumist ja heaolu.
Lisajõusööt ei mõjutanud oluliselt lehmade kõndimisele, seismisele ja joomisele kulutatud aega.
Foto: Andres Haabu

Lehmade aktiivsust, agressiivsust ning söötmis- ja sotsiaalset käitumist uuris Soonberg kolme katse jooksul erinevates gruppides sõltuvalt nende vanuserühmast (mullikad, esmaspoegijad ja korduvpoegijad) ja piimatoodangust (suur või madal). Ühtlasi uuriti ka üleminekuperioodil olevaid lehmasid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960