Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. november 2023

Allan Tohver: Kuidas toodetu eest saada õiglast hinda?

Septembris DAVA Foods Estonia juhina alustanud Allan Tohver nendib, et munatootja suurimaks murekohaks on õiglase hinna saavutamine, sest kokurents jaekaubanduses on tihe ja odava importmuna osakaal suur.
DAVA Foods Estonia juhatuse esimees Allan Tohver.
Foto: DAVA Foods Estonia

DAVA Foods Estonia juht Allan Tohver esineb tänavusel konverentsil “Põllumajanduse Äriplaan 2024” ning toob kuulajateni läbi enda ettevõtte tegemiste munatootmise tagamaad ja tulevikuvaate. Uurisime ettevõtjalt, millised on munatootmissektori peamised murekohad hetkel.

“Tootjale on kindlasti suurimaks murekohaks õiglase hinna saamine. Peaaegu 50% Eestis tarbitavast munast imporditakse. Eestis tegutsevad välismaised jaeketid on omavahelises hinnasõjas asunud importima Euroopa Liidust väljaspool toodetud mune. Kuidas on seal aga täidetud keskkonna, toiduohutuse ja töökaitse nõuded - on ju suur küsimärk. Baltimaades on meil sarnased nõuded ja tingimused. Paremini saab hakkama see tootja, kes suudab toota efektiivsemalt, kuid konkureerides väljaspoolt EL-i tulijatega, oleme ebavõrdses olukorras,” tõi Tohver välja keerulise olukorra munatootmises.

Ta lisas, et teema millest vähe räägitakse, on lindude tervis. “Teine mure on linnuhaiguste vältimine. Meie naabermaades on ka tänavusel aastal olnud nii suuri salmonella kui linnugripi puhanguid. Jälgida tuleb igapäevaselt rangeid bio-ohutuse reegleid,” lisas ta.

Kui siiani olid tootjad kimpus ka pideva tootmissisendituru kõikumisega, siis nüüdseks on DAVA Foodsi juhi sõnul hinnatõus peatunud. “Söödaturul on hinnatõus peatunud, seetõttu on lihtsam planeerida,” ütles Tohver.

Küsisime ka seda, mida Eesti suurima munatootja juht soovitaks algajale ettevõtjale, kellel on mõttes alustada linnukasvatuse- ja munatootmisega?

“Kindlasti tuleb teha tugev äriplaan ja mõelda kellele, kui palju ja kuidas müüa ning millist pidamisviisi kasutada. Ka tuleb läbi mõelda see, millised võiksid olla lisaväärtust loovad tegevused ja tooted. Olulised on ka mahud - kas teha kõike ise või võtta abilised,” rääkis Tohver. Ta täiendas, et järjest enam on laual ka erinevad keskkonnateemad ja muidugi tootmissisendid. “Kuna ca 70% omahinnast moodustab sööt, siis kust ja kuidas see leida.”

PANE TÄHELE!

Põllumajanduse Äriplaani soodsamad piletid on saadaval kuni 13. novembrini.

Soodushind 249 eurot (298,8 eurot km-ga) kehtib kuni 13. novembri südaööni. Ajavahemikul 14.11.-21.11. on konverentsi hind 269 eurot (322,8 eurot km-ga).

Lisainfot leiad ja konverentsile saad registreeruda SIIN.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960