Autorid: Ülle Pau, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, Ulrika Tuppits, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium • 15. november 2023

Sigade pidamist ohustab jätkuvalt sigade Aafrika katk

Eriti ohtlik loomataud sigade Aafrika katk (SAK) ei näita kahjuks vaibumise märke. Euroopas on taud seni tuvastatud juba 14-s liikmesriigis. Ka Eesti elab juba ligemale kümme aastat SAK-ist tingitud piirangute olukorras. Kuidas taudiga toime tullakse ja milliselt on sealjuures tagatud loomade heaolu, kirjutavad Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse valdkonna nõunik Ülle Pau ja loomaheaolu valdkonna peaspetsialist Ulrika Tuppits.
Praeguses SAK-i olukorras kehtivad seapidamise ettevõtetele ranged bioturvalisuse nõuded.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Praeguses SAK-i olukorras kehtivad seapidamise ettevõtetele ranged bioturvalisuse nõuded, näiteks peab ettevõtte kohta olema koostatud bioturvalisuse kava, loomapidamishoone peab olema taraga ümbritsetud, et välistada teiste peetavate ja metsloomade ligipääs ning keelatud on sigade väljaspidamine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960