Autor: Nordisk Alkali • 31. mai 2023

Ekspert annab nõu: kuidas tagada võimas maisisaak?

Juba täna võib põldudel näha esimesi tärganud maisitaimi, kuid tundliku kultuurina ei talu mais umbrohtude konkurentsi. Seetõttu on õige aeg rääkida maisi umbrohutõrje vajalikkusest ja võimalustest.

„Umbrohud kasvavad kiiresti ja võivad maisi taimed enda alla matta. Seega peaks maisi maksimaalse saagikuse saamiseks põld olema umbrohuvaba külvamisest kuni koristuseni. Abiks on siinkohal tõhusad taimekaitselahendused,” ütleb integreeritud taimekaitselahendusi pakkuva Nordisk Alkali tehniline nõustaja ja turundusjuht Ann Raukas.

Ta lisab, et umbrohutõrje on soovitatav ka teisel põhjusel, nimelt niiskuse hoidmiseks. „Kevadeti on meil üsna kuivad ilmad ning mullaniiskust napib. Herbitsiidiga pritsitud põllul saab mais kasutada vajalikku niiskust ja ei pea selle nimel konkureerima umbrohtudega.”

Oluline on õige pritsimisaeg

Pritsimistöid tehes tuleb Raukase sõnul jälgida, et põllule ei mindaks enne, kui maisi teine leht on lahti rullunud. „Umbrohud võiksid olla tärganud, kuid mitte väga suured. Parima efektiivsuse saamiseks võiksid umbrohud olla keskmiselt 2-3 lehe faasis. Hilise pritsimisaja korral võivad umbrohud olla juba liialt suured ning herbitsiidid ei saavuta soovitud tulemust. Samuti võib hilisem herbitsiidi kasutamine hoopis pärssida taimede kasvu.”

Seetõttu on hea soovitus ajastada herbitsiidiga pritsimine vastavalt umbrohtude suurusele, võimaluse korral teha jagatud pritsimine ja lisada paagisegudesse erineva toimeviisiga toimeaineid. Varajane pritsimine annab kasu nii rahaliselt kui ka parema tulemuse efektiivsuse koha pealt.

Jagatud pritsimise korral on võimalik esimesel pritseringil kasutada laialeheliste umbrohtude tõrjumiseks mõeldud herbitsiide ja teisel ringil tõrjuda kõrrelisi umbrohte, kuna kõrrelised umbrohud tärkavad reeglina hiljem. Samuti võib kahekordne pritsimine olla hädavajalik, kui maisipõllul esineb tähk-kukehirss, mis on üks raskesti tõrjutavamaid umbrohte. Tähk-kukehirsi seemned idanevad nelja nädala jooksul ja umbrohu tõrjumiseks on vaja kõrgemaid kulunorme. Pika tärkamisperioodi tõttu on taimekaitse ajastamine keeruline ning vaja pritsimist korrata.

„Nordisk Alkali portfellis on mitmeid häid vahendeid umbrohtude tõrjeks nagu Samson Max 6 OD, Temsa SC ja Onyx. Kõik need tooted on erineva toimeviisiga, mis on oluline arvestades väga aktuaalset resistentsuse teemat,” selgitab Raukas. „Turul on palju sulfuroone sisaldavaid tooteid nagu MaisterPower, Titus, Samson Max 6 OD, mis kuuluvad samasse FRAC gruppi ja mõjutavad umbrohte sarnasel viisil. Onyx ja Temsa SC on erinevatest FRAC gruppidest ja nende toimemehhanism teistsugune. Ja neid tooteid paagisegudes kasutades on ka resistentsuse tekkimise võimalus viidud võimalikult madalaks.”

Samson Max 6 OD on suurepärane valik, kui põllul leidub kõrrelisi umbrohte, kuid vahend tõrjub edukalt ka kaheidulehelisi umbrohte. Tootel on hea mõju itaalia raiheina, harilikku orasheina, tähk-kukehirssi, murunurmikat, põld-rebasesaba ja teiste umbrohtude vastu. OD formulatsioon tagab toimeaine parema imendumise taime, suurenenud efektiivsuse ja parema vihmakindluse.

Temsa SC on süsteemse toimega herbitsiid, mis tõrjub edukalt tähk-kukehirssi, valget hanemaltsa, musta maavitsa, põld-konnatatart ja paljusid teisi umbrohte. Onyx on aga kõrvetava efektiga herbitsiid, mis annab Temsale (mesotrioonile) paagisegus võimendava efekti ehk muudab tõrjutavate umbrohtude spektri laiemaks.

1945. aastal asutatud Nordisk Alkali peakontor asub Rootsis Malmös ning tegutsetakse aktiivselt seitsmes riigis. Ettevõte pakub integreeritud taimekaitselahendusi põllumajanduses (teraviljad, raps, kartul, töödeldud seemned) ja aianduses (puuviljandus, köögiviljandus, marjakultuurid, dekoratiivtaimed).

Rohkem infot Nordisk Alkali toodete kohta saab Nordisk Alkali esindajalt Ann Raukaselt või edasimüüjatelt, kodulehelt www.nordiskalkali.ee ja FB lehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960