24. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiiglasliku kalakasvanduse tagant paistab hiigelsegadus

Eestisse plaanitud hiiglasliku, 100 hektari suuruse kalakasvandusega seotud osapooltel on kaardid sassis ja ühtset arusaama ei paista kusagilt.

Alguse sai asi augusti lõpus põllumajandusministeeriumi avaldatud informatsioonist, et Skandinaavia-Šveitsi-USA investorite konsortsium soovib Pärnumaale, tõenäoliselt Audrusse, rajada 1,5 miljardi kroonilist kalakasvandust, kirjutas Äripäev.

Hakates vaatama, kuhu asi on arenenud, tuli välja, et ainsana on arenenud osapooltevaheline segadus.

"Täna ei tea keegi, kas tuleb või ei," ütles Audru vallavanem Rein Talisoo tusasel häälel ja lisas, et projekti sidumine Audru vallaga on ajakirjanduse spekulatsioon.

"Tegelikult on nii, et nad on tõesti siin samme astunud," kõlas põllumajandusministri nõuniku Alar Oppari vastus kalakasvatajate tegevuse kohta Eestis. "Investorid on viinud Audru vallavalitsuse ja volikogu liikmed Taani analoogset kalakasvandust vaatama, et hajutada nende hirme," sõnas Oppar, kes teadis veel rääkida, et Audru vald käis välja isegi piirkonna kalakasvanduse rajamiseks.

Oppari sõnu taas vallast kontrollides selgus, et Audru majandusnõunik Siim Suursild kinnitas juttu. "Me läksime valla esindajatega Taani seda asja enda rahakottidega vaatama ja pärast arutasime ka kruntide üle, kuid meie pakkumine neid eriti ei rahuldanud," sõnas Suursild, kelle sõnul pole investorid nendega nüüd mitu nädalat ühendust võtnud.

Välisinvesteerijate siinse esindaja, Eestis juba üheksa aastat elanud ja äri teinud Thorben Nielseni sõnul oli neile Audru vald siiski valik number üks, kuid valla pakutav maa oli liiga pehme pinnasega.

Milline välisinvestorite äriplaan tegelikult välja nägema hakkab, selgub sel neljapäeval, kui kalakasvatajad tutvustavad seda põllumajandusministeeriumis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960