Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Aiandusliit kutsub jaemüüjaid üles eelistama kohalikku tootjat

Eesti Aiandusliidu üleskutse on ajendatud Intsu talu tasuta tomatijagamise aktsioonist. Toidupangale annetati ja Tartu turul jagati laiali kokku 7 tonni värsket tomatit.

Eesti Aiandusliit taunib olukorda, kus kodumaise köögivilja tootmise kõrghooajal puudub kohalikul tootjal võimalus mõistliku hinnaga oma toodangut realiseerida. Leiame, et artiklis toodud näite põhjal on ka tarbijal keeruline kohalikku toodangut eelistada( Intsu talu tomati väljamüügi  hind 0,49 senti kilo ja Selveri jaemüügi hind 1,19 EUR-i kilo, Hollandi tomati jaemüügi hind 0,50 senti kilo ).

„Olukord on murettekitav, kuna konkurentsitingimused Kesk-Euroopa tootjatega on ebavõrdsed ja hinnasurve jaemüügis on väga tugev. Samas näitavad uuringud, et meie tarbija eelistus on järjest enam kohalik toodang. Jääb üle loota, et muutus tarbija käitumises kodumaise toodangu kasuks oleks võimalikult kiire“, kirjeldab hetkeseisu AS Sagro tootmisjuht Madis Kahu.

Aiandusliit juhib tarbijate tähelepanu asjaolule, et Eestisse imporditud puu- ja köögivili on transporditud siia tuhandete kilomeetrite kauguselt ja korjatud juba nädalaid tagasi enne poeletile jõudmist, imporditud puu- ja köögivilja kasvatamisel  kasutatakse väga intensiivselt taimekaitsevahendeid.

Eestis Kasvatatud aiasaadused on värsked, toodetud meie kodu lähedal, tootja on tarbijale teada ja tuntud ning nende tootmisel on taimekaitsevahendite kasutamine minimaalne.

 Eesti Aiandusliit kutsub üles jaekette eelistama köögivilja tarnijatena kohalikku Eestimaist tootjat ja korrigeerima oma hinnapoliitikat kohaliku tootja kasuks ning tarbijat eelistama Eestis Kasvatatud puu- ja köögivilja.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960