Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder Venemaa keelust: ei tea, millal olukord laheneb

Euroopa Liidu ja Venemaa erinev seadusandlus põhjustab osadele ettevõtetele peavalu. Seda, millal võiks praegune Eesti toidufirmade impordikeeld Venemaale laheneda, ei oska põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder prognoosida.

"Lahenemise kohta ei oska midagi ennustada praegu, täna saabus ametlik kiri, see on mahukas dokument, veterinaaramet ja need nimetatud ettevõtted tegutsevad selle osas nii kiiresti kui võimalik," kommenteeris Seeder.

"ELil on oma seadusandlus, mida Eesti ettevõtted täidavad probleemideta, kaupade vaba liikumine toimib hästi. Vene tolliliidul on omad nõuded, mis erinevad  ELi omadest ja need liikmesriigid, kellel on tolliliit eksporditava kauba osas oluline, nende jaoks on see probleem ja väljakutse täita kahe erineva liidu erinevaid nõudeid. See on täiendavaks kuluks ja ka juriidiliselt keeruline," lausus minister.

Seederi sõnul tuleb tõsiselt nüüd vaadata kõikide ettevõtete ettepanekud läbi, mida annaks parandada ja mida mitte.

"Lahendusi ma täpselt kommenteerida ei oska ja seda ka ei oska öelda, millal nad võiksid piirangud tühistada. Möödunud aasta kevadest on juba kogu Euroopa Liidus elusloomade sisseveo keeld Venemaale, vaatamata ELi aktiivsetele läbirääkimistele Moskva suunal," märkis Seeder.

Ta lisas, et täiendav info tuleb siis, kui kogu materjal on tõlgitud ja läbi vaadatud. Siis hoitakse sidet Venemaaga nii veterinaarameti kaudu kui ka poliitiliselt ning antakse Venemaale vastus ja püütakse olukorrale lahendus leida.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960