Autor: Kaisa Gabral • 27. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veterinaaramet Venemaa keelust: ei taha ennustusi teha

Eile öösel jõudis veterinaar- ja toiduameti juhi Ago Pärteli lauale Venemaa 66-leheküljeline raport, mis piirab 15 Eesti ettevõtte eksporti Venemaale.

"Eile öösel jõudis see raport läbi saatkonna meie lauale alles ja see on meil tõlkimises. Mida Venemaa täpsemalt keelab, on veel vara öelda, ei taha enne lõpliku tõlke kättesaamist ette rutata," märkis Pärtel telefonis Venemaa tollipiirangute küsimust kommenteerides.

Venemaa veterinaar- ja füsiosanitaarjärelevalveameti (Rosselhoznadzor) juht Sergei Dankvert ütles Interfaxile, et seoses veterinaar- ja sanitaarnõuete mittetäitmisega kehtestatakse piirangud osadele Eesti firmast pärit toodetele ja see otsus langetati pärast Eesti piima- ja kalatööstuste inspekteerimist.

Pärteli sõnul puudutab piirang kaheksat Eesti kalaettevõtet ja seitset piimaettevõtet. "Loodame, et järgmisel nädalal saame juba midagi täpsemat öelda, et saame vähemalt vastused üldisematele küsimustele ja edasi liikuda, kas siis riigisisese seireprogrammiga või seisab ettevõtetel edasi iseseisev töö endaga," märkis ta.

Seda, et Venemaa piiranguist just 24. detsembril ehk jõululaupäeval teatas, ei pea Pärtel millekski iseäralikuks. "Noh, nii ja naa, eks nad muidugi teavad ju, et meil on sel ajal pühad," märkis ta.

Pärtel lisas, et Eesti ettevõtteid mõjutab see piirang erinevalt. "Eks nende piirangute mõju peavad nemad ise kommenteerima, aga see mõju on üsna erinev. Härra Murakas ütles, et E-Piimal oli 30% seotud ekspordist Venemaaga," märkis ta.

Venemaa veterinaaramet Rosselhoznadzor kehtestab 9. jaanuarist sisseveokeelu viie Eesti piima- ja kuue kalatööstusettevõtte toodangule. Piirangud kehtestatakse ameti teatel seoses veterinaar- ja sanitaarnõuete mittetäitmisega neis ettevõtteis. Lähipäevadel saavad Eesti ettevõtted koopia Rosselhoznadzori poolt oktoobris läbiviidud ülevaatustest, vahendas ERR.

Et eksport Venemaale saaks jätkuda, tuleb puudused kõrvaldada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960